Gå til sidens hovedinnhold

Stjernene ringer til Bjørn

«Hei, Bjørn! Jeg digger prosjektet ditt! Du må bo hos meg når du kommer til Dublin».

Du har kanskje fått med deg at en eventyrlysten nordmann for tiden sykler fra Norge til Sør-Afrika med en primus og et telt i bagasjen, for å samle inn drakter på vegne av Flyktninghjelpen? Målet – som er langt mer hårete enn mannen selv – er å sy sammen 2010 drakter til et stort flagg under fotball-VM i Sør-Afrika.

- Jeg har fått inn cirka 500 drakter. Nå jobber jeg med å få klubber til å sende inn drakter selv. Skal jeg sykle innom alle, må jeg holde på i 70 år, sier Bjørn Heidenstrøm til Nettavisen.

Den tidligere markedssjefen i Vålerenga er nå inne i dag 182 og befinner seg i Roma, hvor John Arne Riise har invitert ham. Etter hvert skal han innom en del land på Balkan før ferden går videre til Afrika. Nylig var han i Spania, hvor han ble invitert til å besøke både Barcelona og Valencia, og fikk en strålende mottagelse av begge klubbene.

Prosjektet «The Shirt» har fått stor oppmerksomhet, noe følgende telefonsamtale illustrerer godt.

«Hei, Bjørn! Det er Fish her!»

«Fish som i Marillion-Fish?»

«Ja. Jeg digger prosjektet ditt! Du må bo hos meg når du kommer til Dublin! Da skal du få Hibernian- og Skottland-draktene mine.»

Rockestjernen er ikke den eneste Heidenstrøm har møtt på sin sykkelferd gjennom Europa. Michel Platini har sagt at han kan ringe når som helst dersom han trenger hjelp med noe. Sepp Blatter har signert en drakt.

- Men av de mer celebre folkene er Fish den som virkelig klinte til, forteller Heidenstrøm.

Følg ferden videre på bloggen til The Shirt.

Den klubben som kanskje har gjort størst inntrykk, er selveste Barcelona. Klubben ringte selv til rumpemasochisten og ba ham komme. Da han presset inn bremsene utenfor treningsanlegget til den regjerende Champions League-mesteren, ble han møtt av Gabriel Milito.

- Den klubben som har lært meg opp til å jobbe med verdier i fotballen, er Vålerenga, og den som har vist at det nytter, er Kjetil Siem. Men så høyner Barcelona med slagordet sitt, «Mer enn en klubb». Og det stemmer. Det er lett å skrive det, men jeg så selv at de ikke juger, forteller en entusiastisk Heidenstrøm på telefon fra Roma.

Hele laget, inkludert Lionel Messi og Zlatan Ibrahimovic, signerte drakten.

- Jeg blir jo også en guttunge når jeg er på treningsfeltet i Barcelona og det faktisk er de som intervjuer meg. Og Gabriel Milito var en hyggelig kar. Som markedssjef har jeg møtt mange spillere som bare ville gitt meg drakta og sagt lykke til, men han var hyggelig. En snill og god gutt, konstaterer 42-åringen.

Du kan få din drakt sydd sammen med Barcelonas og andres ved å sende den til The Shirt2010, Haugenbakken 12B, 3475 Sætre. Du kan også kontakte ham på telefon, nummeret står alltid lett synlig på den internasjonale bloggen.

- Hender det at du angrer på at du la ut på denne sykkelturen?

- La meg si det sånn at det jeg nynner mest på, er «Regrets, I had a few», og så fortsetter jeg med «I cycle my way», humrer Heidenstrøm.

- Det er ikke på grunn av syklinga, men mange steder tar det veldig lang tid å få inn kommunikasjonen, fordi jeg ikke har lært meg spansk, italiensk, russisk og så videre. Men når du blir forstått, så kommer tilbakemeldinger som de jeg har fått fra Barcelona, Fifa, Uefa og presidenter som forteller hvor bra dette er og gir sin fulle støtte. Da er det glemt. Dessuten kunne jeg jo hatt minst fire norgesmesterskap i positiv tenkning. Når det regner som faen, må du tenke på at du i hvert fall ikke blir plaget av mygg.

- Hvor skal du tilbringe julen?

- Jeg vet ikke hvor jeg er på julaften, men det blir et eller annet sted i Italia. Det blir ingen juleferie, og det har jeg begynt å psyke meg opp til, for jeg er en julekosegutt som liker alt det som følger med jula.

Akkurat nå har Bjørn Heidenstrøm familien på besøk i Roma, og det er naturligvis veldig hyggelig. Når familien reiser hjem igjen, kommer selvfølgelig savnet. Selv om den tidligere Lillestrøm- og Leyton Orient-spilleren gjør sitt beste for å dempe det.

- Det nytter ikke å tenke for mye savn, for da blir det bare større og større. Men jeg har fått et voldsomt perspektiv i løpet av turen. Jeg savner til og med køen i Ryen-krysset! ler Heidenstrøm.

Så sykler han videre. John Arne Riise venter med Romas drakt.

Her finner du video-opplastningene:Theshirt.no på YouTube

Her kan du følge reisen i bilder:Fotoalbum

Les mer om Flyktningehjelpen:Flyktningehjelpen.no

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken