Gå til sidens hovedinnhold

Stjernene skremmer ikke lenger

Før mistet Marianne Skarpnord pusten av stjernene. Nå vil hun bare slå dem.

BÆRUM (Nettavisen): - Jeg tror virkelig at hun kommer til å vinne, sier Darren Webster-Clarke.

Det er fortsatt tidlig januar, og det er iskaldt utenfor Innesvingen Golfsenter, hvor vi står sammen med treneren til Marianne Skarpnord (23), Norges ferske tilskudd til LPGA-touren.

Han blunker ikke. Vakler ikke et sekund. Darren Webster-Clarke er overbevist.

- Jeg har satt som mål for henne at hun skal vinne en Major denne sesongen, fortsetter han. På en så naturlig måte at vi må be ham om å gjenta den uttalelsen. Sa han virkelig at Marianne Skarpnord, som nettopp har kvalifisert seg for LPGA-touren, kan vinne en Major?

- Jeg tror at hun kan vinne en Major. Det er ingen grunn til at hun ikke skal gjøre det. Målet hennes bør være å vinne hver turnering hun spiller, sier Webster-Clarke til Nettavisen.

Best i verden
Marianne snufser. Ikke fordi hun misliker trenerens uttalelse, men fordi en lei forkjølelse har presset seg gjennom døra akkurat idet hun skulle starte sesongoppkjøringen. Det er en drøy måned til LPGA-touren starter 2010-sesongen i Thailand.

Hun misliker absolutt ikke den oslobosatte engelskmannens uttalelse. Etter at LPGA-kortet ble sikret før jul, fortalte 23-åringen fra Sarpsborg hele Norge at hun ville bli best i verden. Hun er nummer 116 nå. 113 plasser bak Suzann Pettersen, for øvrig.

- Jeg fikk en del reaksjoner på det, ja. De fleste synes at det er bra å sette seg høye mål, mens andre ser på det som å være klysete og hoven. Da svarer jeg bare «Heia janteloven!». Den dagen du er fornøyd, kommer du ikke lenger, mener Skarpnord.

Det er ingen tvil om at det er en ekstremt ambisiøs og målrettet jente som setter seg ned i sofaen sammen med oss mens den ene golfspilleren etter den andre haster gjennom døren, på flukt fra kulden.

«Flykter» til Dubai
Skarpnord har også planer om å flykte fra kulden. I neste uke setter hun seg på flyet til Dubai for intensivere treningen. Planen var opprinnelig å reise til Florida, men den planen ble vraket da hun sjekket værmeldingen og oppdaget at Florida ikke var så veldig mye varmere.

Hun har nok å trene på, mener hun selv. Sesongen 2009 var god, men ikke god nok.

- Folk sier at jeg må være kjempefornøyd med en sesong med to seirer og flere topp 10-plasseringer. Ja, jeg er fornøyd med noe av det jeg har gjort, men jeg er langt ifra fornøyd. Noe har vært dritbra, men jeg vant jo ikke hver turnering, så jeg er ikke fornøyd med alt jeg har gjort, sier Skarpnord. Sier perfeksjonisten.

Marianne Skarpnord er et stortalent som nesten gikk seg vill på ferden mot toppen. Det året hun fylte 15, ble hun norsk juniormester, vant to norgescupturneringer for damer og gikk dessuten til topps i Junior Tour Order of Merit sammenlagt. Oppturen fortsatte gjennom 2002, 2003 – da hun vant British Girls Open Championship – og 2004.

Tok et skritt tilbake
Så kvalifiserte hun seg for Ladies European Tour som 18-åring, og med den kom også motgangen.

Skarpnord ble, som hun selv beskriver det, «stående med lua i hånda».

- Jeg skjønte egentlig ikke hvor tøft det var før jeg kom ut der og feilet og fikk meg en på trynet. Jeg prøvde i ett år, og det gikk dritt, og jeg prøvde i ett år til, og det gikk dritt. Så jeg bestemte meg for at jeg måtte ta et valg. Enten gi bånn gass eller begynne på skolen igjen. Og hvis jeg skulle fortsette, måtte jeg skifte strategi. Derfor gikk jeg tilbake til Telia Tour, som var et nivå lavere, for å kunne kjempe i toppen og få tilbake selvtilliten.

- Hvor viktig var dette valget, å gå et skritt tilbake?

- Det tror jeg har hatt alt å si for meg. Da jeg kom tilbake på europatouren det neste året, var det helt annerledes. Da følte jeg at de andre egentlig ikke var noe bedre enn meg, at det bare var jeg som hadde hatt for mye respekt for dem.

Skarpnord smiler. Det gjør hun ofte. Eller kanskje vi bør begynne å kalle henne ved fornavn i stedet for etternavn. Marianne er nemlig minst like jordnær som hun er ambisiøs.

- Mistet nesten pusten
- Hvor nyttig er all denne ballasten?

- Jeg har tenkt en del på det. Hva gjorde jeg feil da jeg kom på europatouren? Jo, det var å komme med lua i hånda og ha for mye respekt for de andre. Men nå er jeg så vant til å være der. Den gang var det nesten så jeg mistet pusten da Laura Davies gikk forbi. Nå har jeg spilt mot de fleste jentene. Nå er jeg vant til det, så jeg tror ikke jeg vil tenke så mye annerledes, sier Marianne.

Og legger raskt til:

- Jeg håper i alle fall ikke det.

Så smiler hun igjen, med et optimistisk glimt i øyet.

- Jeg tror faktisk at overgangen fra Telia Tour til europatouren var mye større for meg enn denne blir.

Darren Webster-Clarke er kanskje inne på noe, tross alt? Det er lov å håpe.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken