Gå til sidens hovedinnhold

Stjernespaltist kritiserer Gaarder

En amerikansk stjernespaltist tar et oppgjør med Jostein Gaarder.

Det er den anerkjente spaltisten Charles Krauthammer som i fredagens utgave av Washington Post tar et oppgjør med den mye omdiskuterte Borat-filmen «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan».

Krauthammer kritiserer Sacha Baron Cohen, som spiller Borat-karakteren, for å bedrive gjøn med amerikanere, og at han stiller ledende spørsmål for å bekrefte at det er mye antisemittisme i USA.

«Aktiv» antisemittisme
Men Krauthammer mener tvert i mot at det eneste Baron Cohen klarer å få bekreftet, er at det er mye likgyldighet i USA. Han ber dermed Baron Cohen om å vende seg til sin egen verdensdel som lider av en «aktiv» antisemittisme.

Han nevner flere eksempler på at det er oppblussingen av antisemittismen i Europa, og han trekker blant annet frem Jostein Gaarders mye omdiskuterte kommentar i Aftenposten fra tidligere i sommer.

Ledende norsk intellektuell
- Baron Cohen kunne lett ha funnet det han søker nærmere hjemmet sitt. Han er jo tross alt fra Europa hvor synagoger blir brent og kirkegårder blir vanhelliget i en oppblussing av antisemittismen – og ikke likegyldig, men aktiv - som ikke har vært tilsvarende siden Holocaust. Hvor en jøde blir torturert og drept av fransk-afrikanske pøbler. Hvor en ledende norsk intellektuell – og du da Norge? – latterliggjør «Guds utvalgte folk» og ber om Israels undergang, staten «som er grunnlagt på ruinene til en arkaisk, nasjonal og krigersk religion», skriver han i kommentaren.

Krauthammer er en uavhengig borgerlig kommentator i USA som er svært populær blant den politiske eliten i landet.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene