Gå til sidens hovedinnhold

- Sto bak massakrer og massevoldtekter

Den internasjonale straffedomstolen anklaget i dag en tidligere minister og en militsleder for krigsforbrytelser i Darfur.

Påtaleadvokat Luis Moreno-Ocampo i Den internasjonale straffedomstolen ICC ber om at det tas ut tiltale mot den tidligere innenriksministeren i Sudan, Ahmed Haroun og mot militslederen Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, også kjent som Ali Kushayb.

De to er de første som anklages for krigsforbrytelser i Darfur-regionen, melder Reuters. Trolig må flere svare for lignende anklager i Den internasjonale straffedomstolen.

I et dokument utformet av Moreno-Ocampo skriver han at det er grunn til å tro at de to «har ansvaret for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser utført i Darfur i 2003 og 2004».

Fortsatt minister
Haroun er i dag minister for humanitære spørsmål i Sudan. Luis Moreno-Ocampo mener han var aktiv i å rekruttere folk til den voldelige, regjeringsvennlige Janjaweed-militsen for noen år tilbake.

Ali Kushayb skal ha ledet angrepene på landsbyene rundt Mukjar, Bindisi og Garsil i 2003 og 2004. Ifølge vitner med hundrevis av menn regelrett henrettet av militsen.

- De to mistenkes for å stå bak til sammen 51 tilfeller av krigsfobrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Luis Moreno-Ocampo.

Han skal nå legge frem bevis for domstolen, som deretter skal avgjøre om det skal utstedes arrestordre på de to.

Ifølge Moreno-Ocampo er det funnet bevis for at det har skjedd voldtekter, tortur, drap og annen seksuell vold i Darfur.

Sudans justisminister Mohamed Ali al-Mardi sier at den internasjonale straffedomstolen ikke har myndighet til å rettsforfølge sudanesere, og at Ahmed Haroun ikke vil bli utlevert. Ali Kushayb har sittet fengslet i Khartoum siden november.

Sudanesiske myndigheter skal også på eget initiativ ha stilt flere for retten, noe som kan føre til at den internasjonale straffedomstolen lar sakene ligge. Aktivister hevder imidlertid at rettssakene i Khartoum er et eneste stort skuespill.

- Folkemord
200.000 mennesker er drept og 2,5 million drevet på flukt siden 2003, da opprøret mot regjeringsstyrker i Darfur startet. Den regjeringsvennlige Janjaweed-militsen beskyldes for å stå bak de verste grusomhetene.

FNs sikkerhetsråd ba straffedomstolen innlede etterforskning av voldshandlingene i mars 2005. USA har kalt opprøret for et folkemord, noe regjeringen i Khartoum avviser på det sterkeste.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka