1. juledag forsøkte nigerianeren å sprenge et Delta-fly på vei fra Amsterdam til Detroit, med sprengstoff han hadde fått gjennom sikkerhetskontrollen.

Les også: - Kunne sprengt hull i flyet

Nå viser det seg at den 23 år gamle studenten allerede var ført opp på en britisk overvåkningsliste i Storbritannia.

Ukjent universitet
Abdulmutallab gjennomførte i fjor både en ingeniør- og økonomieksamen ved University College London. Senere søkte den nå terrorsiktede studenten om å vende tilbake til Storbritannia for å ta opp nye studier ved en annen læreinstitusjon. Mandag kunne innenrikstminister Alan Johnson opplyse at denne søknaden om studentvisum ble avslått fordi tjenestemenn mente universitetet som var oppført ikke eksisterte. Derfor ble også Umar Farouk Abdulmutallab ført opp på en overvåkningsliste, skriver nyhetsbyrået AP.

Til BBC forklarer Johnsen at folk på denne listen kan mellomlande i Storbritannia, men de har ikke adgang til landet.

Britiske myndigheter vil nå i samarbeid med politi og sikkerhetstjenesten se på om studenten ble radikalisert under sitt opphold i Storbritannia.

- Vi vet fortsatt ikke om det bare var én person eller flere bak handlingen. Jeg mistenker det er det siste snarere enn det første, sier Johnsen.

Kjent i USA
2. juledag ble det kjent at 23-åringens navn var registrert i Terrorist Identities Datamart Environment, etterretningstjenestens database over terrorister og antatte terrorister. Men amerikanske myndigheter hadde ikke tilstrekkelig informasjon om Abdulmutallab til å sette ham på listen over folk som nektes å reise med fly, melder Reuters.

Amerikanske myndigheter opererer med forskjellige lister over personer som anses være en sikkerhetsrisiko. Listen Abdulmutallab står på består av om lag 550.000 navn.

Ble overmannet
Ifølge en kilde CNN har pratet med, skal mengden sprengstoff Abdulmutallab hadde med seg på flyet ha vært stor nok til å sprenge et hull i flykroppen.

Mannen ble overmannet av medpassasjerer da han forsøkte å sette fyr på eksplosivene som han hadde sydd inn i undertøyet sitt.

Familien mistet kontakten med den 23 år gamle sønnen etter at han begynte å studere i Storbritannia. Faren sendte en bekymringsmelding om sønnen til myndighetene i Nigeria for to måneder siden. Det var fordi familien ikke klarte å få kontakt med sønnen sin.

Sterkt religiøs
Britiske Michael Rimmer var Abdulmutallabs tidligere lærer. Til ABC News forteller han at studenten ble på skolen kalt «Paven» på grunn av sin sterke religiøsitet og sindige væremåte.

Nigerianeren skal også ha tatt Taliban sterkt i forsvar i en klassediskusjon og protestert da skolen på en tur til London besøkte en pub, melder VG. Ellers beskriver læreren den terrormistenkte som en svært rolig, velrespektert person, med sterke religiøse interesser.

- I løpet av all den tid jeg hadde han som elev var det aldri utvekslet noen harde ord. På ett eller annet tidspunkt må han ha møtt noen fanatikere som påvirket han, sier Rimmer til ABC News.

Hendelsen 1. juledag har ført til skerpet kontroll på en rekke europeiske flyplasser av passasjerer som skal til USA . I Storbritannia har dette ført til forsinkelser på opptil tre timer.