Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenberg: - Alle må lykkes

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fokuserte på det å lykkes og å følge drømmer i sin tale for det nye året søndag kveld.

- Ved inngangen til året er det ikke bare barn som drømmer om å bli prinsessen, stjernen, eller kanskje i år: olympisk mester. Alle har vi muligheter til å oppleve små eller store seire ved at vår innsats blir sett og anerkjent, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Å lykkes i arbeidsliv og skolegang var blant de temaene som Stoltenberg framhevet.

SE STOLTENBERGS TALE PÅ WEB-TV.

- I år vil flere titusener gå fra arbeidsløshet til arbeid. Andre titusener vil få ny jobb. For mange blir dette en seier, sa han.

Stoltenberg mener alle fortjener å lykkes i noe av det de drømmer om. Statsministeren, med ansvaret for den rød-grønne regjeringen mener Norge kanskje mer enn andre land er et sted der muligheten for å virkeliggjøre drømmene våre, fordi vi har et sterkt fellesskap. Han stiller også spørsmålet om vi har blitt et kaldere samfunn.

- I så fall må vi snu dette, sa han.

- Gjøre mer
Stoltenberg er inne på at integrering er en viktig del av endringen.

- Vi må gjøre mer for at de som kommer for å bo i landet vårt lærer språk og samfunnsforståelse. Det beriker oss når de som er nye i landet tar del i og utvider vår kultur, sa han.

Statsministeren fremhevet at vi har like rettigheter, og at dette gjelder for kvinnene. Dessuten nevner han to elever med innvandrerbakgrunn ved Lørenskog videregående skole som fikk de beste resultatene i fjor.

- Disse to – Faryaneh Roshan med iransk bakgrunn, og Zaheer Ahmed med pakistansk bakgrunn – studerer i dag medisin i Oslo¿. De er også bildet av den norske drømmen, sa Stoltenberg.

Ny start
Jens Stoltenberg nevnte også dem som gir mulighet for å gi mennesker en ny start i livet. Blå Kors, Kirkens Bymisjon med sin ”Lys i Mørket”-aksjon. - og Holmestrand kommune som inviterer alle nyankomne flyktningebarn til å være med i idrettslaget. Og alle de frivillige som bidrar. De bostedsløses prosjekt = Oslo, som har vært svært vellykket.

Stoltenberg sammenlignet håpet og drømmene med Soria Moria slott, som jo også er navnet på erklæringen som den nye regjeringen er gått sammen om.

- Drømmen ble til virkelighet! sa han.

Stoltenberg pekte også på at Norge har store muligheter til å bidra til fred, mer rettferdighet og til å lindre nød, og at vi har sider ved vårt internasjonale engasjement som vi har grunn til å være stolte av.

- Norge har sterke, erfarne hjelpeorganisasjoner og et dyktig utenrikskorps som er med og gjør en innsats for disse menneskene.

Han takket også giverne, mannen i gata, som har bidratt til at organisasjonene som kan hjelpe.

Jens Stoltenberg har også visjoner om at Norge er ledende i verden i forhold til å bidra til vaksinasjonsprogrammer.

- Innen 2015 vil vi ha reddet ett barn for hver eneste nordmann, - fordi de er blitt vaksinert med norske bidrag.

Hilser utlandet og kongen
Også nordmennene som gjør en innsats i styrkene i Afghanistan ble takket for sin innsats.

- Noe av det som gleder meg, og som gjør meg stolt er når statsledere i andre land skryter av norske soldater. Og det skjer ofte. I kveld vil jeg hilse til alle nordmenn i utlandet, sa han.

Jens Stoltenberg takket også kongefamilien, som nå har blitt tallrike,

- I kveld vil jeg gi uttrykk for den takknemlighet vi føler overfor kongefamilien for 100 års trofast tjeneste for folk og for land, sa han.

Som en oppsummering uttrykker Stoltenberg håp for 2006.

- Som land kan vi lykkes på så mange ulike plan. Hver og en av oss har seire som venter. Det skal bli mer rom for store drømmer. Godt Nytt år, sa Jens Stoltenberg.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken