Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenberg grillet om medaljestrid

- Jeg er den første til å si at dette er synd, sier statsminister Jens Stoltenberg om kongens fravær under utdelingen av Krigskorset.

STORTINGET (Nettavisen): Frp-leder Siv Jensen var først ut med spørsmål til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Jensen ville vite hvorfor Stoltenberg ikke anmodet kong Harald om å delta under utdelingen av medaljen Krigskorset med sverd på frigjøringsdagen 8. mai.

- Andre arbeidsformer neste år
- Det er helt åpenbart at vi vil finne andre arbeidsformer neste år, sa Stoltenberg blant annet i sitt svar.

Jensen sa hun gledet seg over bedre ordninger for å hedre våre veteraner, men ville gjerne vite hvorfor statsministeren og regjeringen gjorde som de gjorde 8. mai.

- Hvorfor ba ikke statsministeren kongen om å være til stede? Hvorfor anmodet statsministeren ikke Hans Majestet Kongen om å delta? spurte Jensen.

Stoltenberg innledet med å si at man har vært opptatt av å få på plass en arbeidsdeling der vi får uttrykt støtte til soldatene, men også at storting og regjering - som fatter beslutninger, som sender soldater til Afghanistan, fregatter til Adenbukta eller piloter til Libya - gir soldatene den anerkjennelse de fortjener.

Måtte gjenta spørsmålet
Etter Stoltenbergs innledende svar, måtte Siv Jensen gjenta spørsmålet, og hun la til:

- At et samlet storting støtter våre soldater, står vel ikke i veien for at Hans Majestet Kongen deltar?

- Det var den arbeidsdelingen vi var enige om denne gangen. Det var også det samme som skjedde i fjor. Jeg ser at dette har skapt mye strid i år. Jeg er den første til å si at dette er synd. Hele poenget med en veterandag og det å gjeninnføre Krigskorset er å gi en samstemt anerkjennelse til veteranene. Og der har kongen en selvsagt plass. Alle ser nå at den arbeidsdelingen vi hadde i år ikke er god. Vi gjør det annerledes neste år, forsikret Stoltenberg.

- Vil gi statsministeren honnør
Også Anders Anundsen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) og Per-Krstian Foss (H) hadde spørsmål til statsministeren i den samme saken.

- Jeg vil starte med å gi statsministeren honnør for å ha snudd i saken, sa Foss.

Han sa at han også hadde respekt for at man ikke refererer fra samtalene som er mellom statsministeren og kongen.

- Men vi har jo alle skjønt hva som ble sagt, sa Høyre-representanten.

- Pinlig at det ble sagt
Foss mente Stoltenberg nå burde unnskylde seg overfor forsvarsminister Grete Faremo, som tirsdag måtte forsvare regjeringens valg av seremoniform på veterandagen.

- Jeg synes statsministeren bør gå en unnskyldende runde med forsvarsministeren, for hun måtte gå ut i går og si at dette var regjeringens dag. Det var jo feil, og det var jo pinlig at det ble sagt, sa han.

Trine Skei Grande spurte Stoltenberg om hvilken rolle han synes kongen skal fylle, når han selv tar oppgavene fra Forsvarets øverste sjef.

- Kongen har en veldig viktig rolle å fylle som et samlende symbol for landet, som landets statsoverhode. Han representerer i utlandet og representerer oss her hjemme, og gjør det på en utmerket måte på veldig mange områder. Det er bra og det bør vi legge til rette for, sa han.

Snudde etter et døgn
Gjennom hele dagen tirsdag var både statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Grete Faremo opptatt av å understreke at kongens fravær under seremonien var et resultat av en arbeidsdeling man hadde blitt enige om og et ønske om at oppdragsgiverne - regjering og storting - i større grad er til stede når soldatene skal hedres.

- 8. mai er regjeringens fest for veteranene. Det var jo et arrangement hvor vi markerte både frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen. I fjor jobbet vi med hvordan vi kunne systematisere en større innsats for å anerkjenne veteranene, og gjorde derfor en avklaring både med Stortinget, Regjeringen og Slottet om arbeidsfordelingen, sa Grete Faremo til Nettavisen tirsdag.

Onsdag snur altså statsminister Jens Stoltenberg, og lover en annen arbeidsfordeling neste gang medaljene skal deles ut. Dette antydet også Faremo overfor Nettavisen tirsdag.

- Opplegget legger til rette for at hans majestet kan utdele medaljene, slik at jeg ser for meg at majesteten vil dele ut medaljer fra hele stridsdekorasjonsregimet, inkludert Krigskorset, også i fremtiden, sa Faremo.

Si din mening: Nettavisens leserundersøkelse 2011

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken