Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenberg slår tilbake

- Det er et paradoks at mange av de som kritiserer statlig eierskap kommer fra bedrifter som har vært avhengige av nettopp det, mener Jens Stoltenberg.

Aktivt statlig eierskap har vært et nøkkelord i den politiske debatten i Norge de siste månedene. Union, Statoil og SAS har vært stikkord. Nedleggelser, oppsigelser og styreledere har vært temaene og de rødgrønnes svar har vært aktivt eierskap. Opposisjon og næringsliv har vært kritiske.

NA24 - din næringslivsavis.

- Jeg mener at det er et paradoks at flere av de som kritiserer statlig eierskap kommer fra bedrifter som selv har vært avhengig av statlig eierskap, sier Jens Stoltenberg i et intervju med NA24.

- Hva mener du med det?

- Ta de norske olje- og gasselskapene. De hadde etter alt og dømme ikke eksistert om det ikke hadde vært for statlig eierskap. Statoil hadde jo ikke vært der. Hydro hadde kanskje ikke vært norsk hvis ikke staten hadde vært en tung eier og de var i alle fall avhengig av at staten la til rette på 70- og 80-tallet for at Hydro fikk utvikle seg som et oljeselskap, forklarer statsministeren.

- Sikre nasjonal forankring
Han viser videre til bankvesenet og peker på det faktum at staten gikk inn og reddet praktisk talt hele Bank-Norge på begynnelsen av 1990-tallet. På det meste forvaltet staten 72 prosent av DnB, 68,9 prosent av den daværende Kreditkassen, 97,7 prosent av Fokus Bank, 43,7 prosent av Sparebanken NOR, og 13,9 prosent av daværende Bergens Skillingsbank.

- DnB hadde ikke vært en bank hvis staten ikke hadde vært der. Elkem ble i sin tid reddet av staten. Se på industrimiljøene rundt Kongsberggruppen og Raufoss. Mye er privat, men det er ektefødte barn av staten, forteller en engasjert regjeringssjef.

Og han har flere eksempler. Ulltveit-Moes industrigruppe, Umoe, har levd godt på gjenkjøpsavtaler med Forsvaret. Mens årets store børseventyr, Rec, er et resultat av samarbeid mellom staten, Hydro og private investorer som utviklet solcelleproduksjonen i Glomfjord, som utgjør mye av grunnlaget for selskapets suksess.

- Jeg er for dette. Staten bidrar til å sikre nasjonal forankring av norske bedrifter. Det hadde vært en åpenbar fare for at vi ikke hadde hatt et norsk oljeselskap eller en større norsk forretningsbank uten staten. Statkraft hadde vært kjøpt opp, legger han til.

- Galt å spekulere
Eierskapspolitikken, som har vært så omdiskutert siden valget, skulle egentlig blitt oppsummert i en mye omtalt eierskapsmelding i juni. Den ble utsatt i siste liten og kommer til Stortinget til høsten. Selv om mye av innholdet er kjent, gjennom flere drypp gjennom vinteren og våren, vil ikke Stoltenberg avsløre noe som helst.

- Du får vente lese eierskapsmeldingen for å få endelig svar på. Men allerede nå kan jeg si at de viktige formålene med eierskapsmeldingen vil være å ivareta grunnleggende hensyn som nasjonalt eierskap og inntekt for fellesskapet, sier han.

I Soria Moria skrev regjeringen at de vil etablere ordninger for å sikre bedre kapitaltilgang til norske bedrifter. Et eget fond med betydelig kapitalbase skal utredes. Heller ikke det vil Stoltenberg si noe om.

- Når vi jobber med en melding så jobber vi med en melding. Da er vi ikke ferdig før vi presenterer den. Men blant de tingene det jobbes med er alle de punktene som står i Soria Moria og de drøfter vi. Det er ikke mer å si om det. Dette er ikke besluttet. Det vil være galt å spekulere i noe før vi har kommet lengre i en beslutning, avviser han.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken