Gå til sidens hovedinnhold

- Stopper ikke barnekrig

Tusenvis av barn i Nord-Uganda har fått livet ødelagt av Herrens motstandshær. Men å arrestere lederen er ikke så lurt, mener fredsmekler Betty Bigombe.

I Nord-Uganda er tusenvis av barn soldater eller sexslaver i den fryktede Herrens motstandshær (LRA), som ledes av Joseph Kony.

Nylig sa Kony at han gjerne vil inngå en fredsavtale. Samtidig ble han etterlyst gjennom Interpol for å hjelpe de internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

- Uklokt av Interpol
Fredsmekler Betty Bigombe sier i et intervju med TV 2 Nettavisen at signalene fra Kony må tas alvorlig, men tror ikke det var klokt å av Interpol å sende ut etterlysning på geriljalederen.

- Hvilken gulrot har han til å forhandle om fred når han risikerer å bli arrestert? Han kommer til å være ekstremt mistenktsom, mener Bigombe.

- Jeg har sagt til LRA at vi kan be verdenssamfunnet utsette arrestordren. Men da må LRA vise gjennom konkrete tiltak at de vil ha fred, fortsetter hun.

Betty Oyela Bigombe arbeider for Verdensbanken og er tidligere minister i Uganda med ansvaret for konflikten i Nord-Uganda. Hun har meklet i konflikten siden 1994. I helgen deltok hun på et seminar i Oslo om barnesoldater i regi av Institutt for fredsforskning (PRIO).

Se intervju med Betty Bigombe på TV 2 Nyhetene klokken 21.

Dette er LRA

LRA (Lord’s Resistance Army) – Herrens motstandshær – oppsto fra restene av regjeringshæren etter at Yoweri Museveni tok makten ved et kupp i 1986.

Lederen Joseph Kony (bildet) hevder han kjemper for å styrte Museveni, men er blitt mer kjent for å drive ren terror mot sivilbefolkningen i Nord-Uganda.

LRA er beryktet for å bortføre barn som blir brukt som soldater og sex-slaver. I løpet av de siste årene er titusenvis av mennesker er drept og rundt to millioner drevet på flukt.

60 dagers frist
Siden 1990-tallet har LRA-geriljaen bortført minst 25.000 barn i Nord-Uganda. Å få slutt på konflikten kunne hjelpe millioner av barn og voksne til en tryggere hverdag. Men LRA-lederne har ingen politiske mål. Dersom de kommer til forhandlingsbordet, er det vanskelig å se hva de skal forhandle om, mener Betty Bigombe.

Først og fremst er han og de andre lederne i LRA opptatt av sin egen sikkerhet. Ugandas president Yoweri Museveni har gitt Kony en 60 dagers frist. Men det er ikke klart om fristen innebærer at Kony må overgi seg innen 60 dager, eller starte forhandlinger.

- Regjeringen må klargjøre hva som ligger i kravet, understreker Bigombe.

- Norge kan hjelpe
Betty Bigombe mener Norge har en rolle å spille både i Uganda og i Sudan. Konfliktene henger også sammen. LRA-geriljaen i Nord-Uganda har operert fra baser i Sør-Sudan med støtte fra regjeringen i Sudan, mens SPLA-geriljaen i Sør-Sudan har har støtte fra Uganda.

- Norge kan spille en viktig rolle for fred i Afrika. Men da må dere ikke spre dere over for mye, advarer hun.

Norge har allerede et sterkt engasjement i Sudan. I fjor ledet den daværende Bondevik-regjeringen et stort giverlandsmøte for Sør-Sudan i Oslo. Nå ønsker Stoltenberg-regjeringen å sende norske FN-soldater til Darfur.

- UD hadde ikke tid
Bigombe har selv fått føle hva det betyr når fokuset flytter seg fra en konflikt til en annen. I 2004 og 2005 fikk hun støtte fra UD til å forsøke å få fredsforhandlinger i gang i Nord-Uganda.

- Det var lange perioder da UD ikke hadde tid for meg. Jeg sier det ikke for å være kritisk, men som en vennlig betraktning. Når noen blåser i fløyta et sted, vil alle plutselig dit, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Under besøket i Oslo fikk hun løfter om at UD vil støtte arbeidet hennes videre.

TV 2 Nettavisen vil den kommende uken sette fokus på konflikten i Nord-Uganda. Les mer på våre Utenriks-sider

Kommentarer til denne saken