Et nytt vulkanutbrudd rammer igjen flyselskapene og flypassasjerene. Søndag formiddag var luftrommet over Island stengt, noe som førte til at flygingene inn og ut av Islands største flyplass, Keflavik lufthavn, ble innstilt.

SAS var et av flyselskapene som ble rammet.

Setter opp større fly i morgen
SAS-talsmann Knut Morten Johansen sier til NA24 at flygingen fra Norge til Island søndag er innstilt. I stedet setter SAS opp et større fly mandag.

- Den direkte konsekvensen av dette er at vi ikke flyr til Island i dag, sier Johansen.

Han er forsiktig med å spå konsekvensene av vulkanutbruddet på Island.

- Det er altfor tidlig å si, men i utgangspunktet ser vi ikke for oss de samme konsekvensene som sist. Men, dette blir jo litt som å spå været, sier Johansen til NA24.

Hos Norwegian mener de at selskapet ikke er påvirket i det hele tatt så langt. Norwegian har ikke egne flyginger inn og ut av Island.

- Vi er ikke påvirket i det hele tatt. Vi har hatt kontakt med Euro Control og de mener at det ikke er noen påvirkning innenfor de nærmeste 24 timene, sier Norwegians talskvinne Åsa Larsson til NA24.

Avinor følger utviklingen
Avinor overvåker utviklingen etter vulkanutbruddet på Island lørdag 21. mai, sier områdesjef i Avinor, Jens Petter Duestad.

I henhold til Avinors beredskapsplan ved vulkanutbrudd, er det Bodø kontrollsentral som leder det operative arbeidet i Avinor. Og Avinor følger nå nøye med på utviklingen.

- Situasjonen nå er at all flytrafikk til og fra Island, og lokalt på Island, er stanset. Trafikken mellom USA og Europa er berørt gjennom at det brukes andre ruter. Det vil sannsynligvis oppstå forsinkelser, men foreløpig er det ingen kanselleringer, opplyser Duestad.

De siste prognosene tyder på at norsk luftrom vil bli berørt i natt. Dette gjelder Norges atlanterhavssektor. Avinor har foreløpig ingen indikasjoner på om - eller når - luftrommet over fastlandet vil kunne bli berørt. Passasjerer bes holde seg løpende orientert gjennom sine flyselskap og reisebyråer.

Marerittscenariet
Så langt ser det ut til at vulkanutbruddet sent lørdag vil få langt mindre konsekvenser for flytrafikken enn det marerittaktige utbruddet i fjor. Da ble store deler av den europeiske flyindustrien stoppet i flere uker, noe som førte til at den skjøre flyindustrien tapte enorme summer.