Gå til sidens hovedinnhold

Stoppet puppemåling

Helseundersøkelsen «Ung i balanse» har skapt reaksjoner. Helsesøstre i Kristiansand nektet å diskutere puppe- og penisstørrelser med 13-åringer.

Helsesøstrene ble bedt om å snakke med 13-åringer om kjønnsutviklingen deres og måle fettprosenten, men flere av dem nektet å gjennomføre testen slik den var lagt opp, skriver Fædrelandsvennen.

Nå får elevene i stedet beskjed om å krysse av selv på en plansje som viser ulike stadier av kjønnsmodning. Jentene skal krysse av for bryststørrelse, guttene skal krysse av for penisstørrelse, og begge kjønn skal også vurdere egen behåring.

- Da testen først ble lagt fram, reagerte mange helsesøstre. Vi var redde for at testen skulle få konsekvenser som økt kroppsfokusering, dårligere selvtillit og at ungdommene skulle sammenlikne sine egne resultater med andres, sier Lisbeth Gallefoss, helsesøster på Grim skole til Fædrelandsvennen.

Hun sier flere også vegret seg for å diskutere kjønnsmodning med 13-åringene, av hensyn til ungdommen selv.

Nå er deler av testen endret, og helsesøstrene nøyer seg med å måle høyde og vekt og gi ungdommene beskjed om å krysse av på et skjema om hvor de befinner seg i puberteten.

Helsesøstrene fikk også stoppet fettmålingen, som skulle måle valker rundt livet og målene rundt midjen og hoftene.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler