Gå til sidens hovedinnhold

- Stor avstand om EU-grunnlov

EU-toppene forhandlet hele natten, men klarte ikke å bli enige om et kompromiss for EU-grunnlov.

- Det er fortsatt stor uenighet om avstemningsreglene, sa EU-formann Silvio Berlusconi lørdag formiddag. Men han sa samtidig at Spania og Polen har lovet å studere et nytt kompromissforslag til ny EU-grunnlov.

Utsettelse
Det italienske EU-formannskapet har utsatt et forhandlingsmøte som var planlagt klokken 11 lørdag til klokken 13.30. EU-diplomater sier det er et "svært dårlig tegn" at EU-formann Silvio Berlusconi ikke klarte å legge fram et kompromiss lørdag morgen etter intense samtaler med sentrale EU-land i løpet av natten.

Polen og Spania er satt under knallhardt press av Tyskland, Frankrike, Italia og de fleste andre for å godta en reform av stemmevektsreglene i EUs ministerråd. Den polske statsministeren var imidlertid noe mer optimistisk lørdag morgen, til tross for spådommer om at EU-landenes grunnlovstoppmøte er på vei mot full fiasko.

- Suksess til slutt
- I går skjedde det ikke noe spesielt. I dag venter vi et kompromissforslag fra Berlusconi, og vi håper at det vil ende med suksess, sa Miller. Han skal møte både den franske presidenten Jacques Chirac og den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder senere lørdag.

Chirac og Schröder har sagt at de heller reiser hjem uten en avtale enn å godta en dårlig avtale.

Berlusconi sa fredag at søndag morgen er siste frist for enighet. Ellers utsettes grunnlovsforhandlingene til neste år.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021