Gå til sidens hovedinnhold

Stor militæraksjon i Betlehem

Styrker fra den israelske hæren rykket natt til fredag inn i den palestinskstyrte byen Betlehem på Vestbredden.

Israelerne gikk også inn i nabobyene Al-Khader, Beit Sahour, Jabliya og Tekoa.

Ifølge et øyenvitne trengte israelerne helt fram til Krybbetorget utenfor Fødselskirken i Betlehem, der Jesus ifølge Bibelen ble født. De så ikke ut til å møte motstand, og det ble ikke meldt om skyting, drepte eller sårede.

Derimot ble én palestiner skutt og drept av israelske soldater i den nordlige delen av Gaza-stripen tidlig fredag morgen. 17-åringen ble drept i nærheten av bosettingen Dugit ved Beit Lahya.

Sharon
Betlehem er en av de få byene på Vestbredden som israelerne har trukket seg tilbake fra og overlatt til palestinernes selvstyremyndigheter. Fredagens innmarsj kan tolkes som en reaksjon på selvmordsaksjonen i Vest-Jerusalem dagen før.

Selvmordsbomberen som rev med seg ti andre i døden under et angrep mot en buss i Vest-Jerusalem, kom fra Betlehem. Aksjonen fant sted ikke langt fra den israelske statsministeren Ariel Sharons bolig.

Sharon og forsvarsminister Shaul Mofaz drøftet torsdag kveld hvordan israelerne skulle svare på denne nye selvmordsaksjonen. Den var den blodigste siden en kvinne fra Islamsk hellig krig sprengte seg selv og 23 andre i lufta i nordisraelske Haifa 4. oktober i fjor.

Noen timer etter møtet mellom Sharon og Mofaz rykket de israelske styrkene inn i Betlehem. Israelske militæravdelinger omringet også flyktningleiren Deheishe, mens kamphelikoptre svevde i lufta over leiren.

Hizbollah
Den ytterliggående islamistorganisasjonen Hizbollah truer med å bortføre israelske soldater, for å tvinge fram løslatelse av flere palestinske fanger. En israelsk forretningsmann og levningene av tre døde soldater ble torsdag utvekslet med over 400 palestinere.

- Neste gang skal vi sørge for at israelerne blir tatt levende. Våre folk skal ikke opptre like hardhendt som med de tre, sa Hizbollah-lederen sjeik Hassan Nasrallah da han ønsket en gruppe av de løslatte fangene velkommen til Libanons hovedstad Beirut.

Nazrallah tilføyde at det var "idiotisk" av israelerne ikke å benytte anledningen til å frigi Samir Kantar, en militant libaneser som har sittet som fange i Israel i 24 år. Den israelske advokaten Zvi Rish mener Kantar kan bli frigitt når og hvis det blir en ny fangeutveksling.

(NTB-Reuteres-AFP)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen