Gå til sidens hovedinnhold

Stor økning av identitets-tyveri

Identitetstyveri er i ferd med å bli et stort samfunnsproblem, og kriminelle bestiller varer og kredittkort i andres navn.

For Lene Berg (36) ble livet snudd på hodet da en svindler stjal identiteten hennes i mai.

- Vedkommende vet jo hva jeg jobber med og hva jeg tjener. Gud vet hva han sitter på av informasjon som kan misbrukes i forhold til meg og andre, sier Berg til TV 2 Nyhetene.

Utrolig ekkelt
Den frekke svindelen begynte med at en vilt fremmed tok kontakt med Posten via internett og omadresserte posten til Berg til en ny adresse. Berg driver sin egen skobutikk, og ved hjelp av informasjonen i den omadresserte posten har svindleren bestilt varer og kredittkort i hennes navn.

- Jeg synes det er utrolig ekkelt. Jeg blir kjemperedd. Jeg har vært så redd at jeg har gått til anskaffelse av alarm hjemme, sier hun.

Etter å ha anmeldt saken hos politiet, ringte hun Posten og ba dem om å ordne opp i saken, men det viste seg at Posten var lite behjelpelig.

- Jeg tok igjen kontakt med Posten og ba dem om å sperre mitt navn, i hvert fall i forhold til omadressering via internett. De svarte at det var umulig, sier hun.

Se Web-Tv her

Seks måneder senere har verken politiet eller Posten klart å stanse tyveriene. Svindleren forsetter å omadressere posten hennes. Ukentlig dukker det opp kredittkort hun aldri har bestilt.

- Nå har jeg endelig fått posten min. Der ligger det nok et kredittkort som jeg ikke har bestilt, sier hun.

Økende problem
Ifølge Inernett og Telebransjens Anti-kriminalitets tiltak er identitetstyveri gjennom omadressert post er et økende problem.

- Identiteter er handelsvare i underverdenen, sier styreleder i ITAKT, Helge Seip, til TV 2 Nyhetene.

Nå har ITAKT kontaktet Riksadvokaten med krav om at politiet prioriterer etterforskningen av identitetstyveri.

- Vi ser at saker blir henlagt til tross for kjent gjerningsmann, til tross for overveldende bevismateriale og til tross for tilståelser. Det mener vi ofrene og samfunnet overhodet ikke er tjent med, sier Seip.

For Lene Berg har det å bli frarøvet identiteten og brukt i svindel vært en stor påkjenning.

- Om han blir straffet og sitter i fengsel i ett år så kan han forsatt bruke mitt personnummer. Det er jo ikke godt nok lenger, sier hun.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken