DnB Nor hevet lånerenten i løpet av helgen. Sannsynligvis er det mange som ikke har fått hevingen med seg. Storbanken har ikke sendt ut pressemelding og på nettsidene ligger det null informasjon om at lån blir dyrere.

- Vi sendte i slutten av forrige uke ut melding til omlag 2,2 millioner kunder om at renten på boliglån og innskudd stiger fra 14. november, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen til NA24.

- Tidligere sendte dere ut melding til medier og la ut informasjon på nettsidene ved endringer. Hva er årsaken til at dere ikke gjør det nå?

- Som sagt, vi har sendt ut cirka 2,2 millioner brev til de av våre kunder dette berører. Når endringen trer i kraft vil vi legge ut informasjon på nettet og også oppdatere våre betingelser på Finansportalens oversikt, sier Rasmussen.

Har du ikke blitt varslet? Ta kontakt med NA24 på [email protected] her.

Fra syvende til 44-plass
På NA24s rentebarometer torsdag 22. september lå DnB Nor på en pen syvende plass på Finansportalens oversikt over landets billigste boliglån.

DnB Nor setter opp utlånsrenten fra 14. november med mellom 0,25 og 0,3 prosentpoeng, avhengig av kundens lån. Beste rente i DnB Nor etter hevingen blir 3,65 prosent. Det betyr at banken detter ned til en 44 plass på landsoversikten.

Det er imidlertid sannsynlig at flere banker vil følge "bjellesauen" DnB Nor og heve utlånsrentene i dagene som kommer. Skjer det vil storbanken klatre på barometeret igjen fra 44. plassen.

Disse har hevet
Flere banker har hevet de siste ukene til tross for at Norges Bank lot styringsrenten stå på stedet hvil på 2,25 prosent på rentemøtet 21. september.

Først ut var Fokus Bank som hevet renten på boliglån og innskudd med 0,2 prosentpoeng. Indre Sogn Sparebank satte opp renten på innskudd og utlån med 0,25 prosentpoeng til 3,85 prosent tirsdag 27. september.

I tillegg har Sparebank 1 SR Bank varslet heving:

«i løpet av den nærmeste tiden vil vi fatte beslutninger som vil føre til at noen av våre kunder vil få en litt høyere pris på sine lån», uttalte kommunikasjonsdirektør Thor-Christian Haugland til Aftenposten.

Fingeren på heve-knappen
Også landets nest største bank, Nordea, har fingeren på heveknappen.

- Bankene har ikke reagert ennå, men jeg vil anta at det kommer renteøkninger, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til hegnar.no.

Et spill om å unnngå å være først
NHH-professor Jan Tore Klovland sier konkurransesituasjonen bankene imellom kan være årsaken til at DnB Nor, Nordea og andre banker fortsatt venter med å sette opp renta.

– Det er et spill mellom bankene, og ingen ønsker å være førstemann til å sette opp renten. Men hvis det går ut over fortjenesten til bankene, vil det før eller siden komme en renteøkning, sier Klovland til hegnar.no.

Derfor hever de renten
Hovedårsaken til at nesten "alle" bankene vil heve renten skyldes at pengemarkedsrenten har økt.

Den internasjonale finansuroen har minsket tilliten mellom banker, noe som fører til at renten på lån banke imellom (pengemarkedsrenten) øker.

Et tilleggsmoment er at europeiske banker må innføre Basel 3, som er nye EU-reguleringer i etterkant av finanskrisen. Reglene innebærer at bankene må ha større likviditetsbuffer (mer lett tilgjengelige penger) og større andel egenkapital.

Forskjellen mellom pengemarkedsrenten og styringsrenten har siden i sommer ligget på rundt 0,8-0,9 prosentpoeng. Det er dobbelt så høyt som Norges Banks anslag ved forrige pengepolitiske rapport, og gir faktisk bankene et argument for å heve rentene. Vel og merke banker som i hovedsak finansierer sine boliglån i pengemarkedet.

Her er landets 10 beste boliglån akkurat nå (hevingen til DnB Nor er hensyntatt til tross for at endringen ikke skjer før 14. november):

Kilde: Finansportalen mandag 3. oktober. Tallene gjelder: Boliglån på to millioner kroner med sikkerhet innen 67 prosent. 25 års nedbetaling, flytende rente. Kun landsdekkende banker.