Gå til sidens hovedinnhold

Storbyferie året rundt

Hvilken by er best, og når på året? Her er tolv gode tips for en ferie gatelangs.

(SIDE2): En by for hver måned, den danske nettsiden «Turen Går Til» har funnet frem noen opplagte reisemål for hele året.

Paris i april
Rundt påsketider blomstrer det i parken Jardin de Luxembourg, og er du heldig med været er det deilig å slentre videre gjennom byen til Eiffeltårnet via Triumfbuen. Det blomstrer på flere måter når våren kommer til Paris. Byens innbyggere merker varmen og humøret stiger til uante høyder. På denne tiden av året er ikke franskmenn like arrogante som ellers på året.

Les også:

Selger fransk arroganse

Sjekk gatemoten i Paris

På to hjul gjennom Paris

Louvre er mest pop

Paris er best på våren

London i mai
På denne tiden av året skjer det ekstra mye i den britiske storbyen. Fotballelskere kan få med seg finalekampen i FA-cupen og de som elsker musikk kan prøve seg på London International Opera Festival. I mai er det også vanlig at museer og galleri arrangerer noe spesielt. På vei til og fra de ulike attraksjonene er det heller ikke for varmt og klamt. Det er alltids noe å gjøre i denne byen, uansett værforhold.

Les også:

På vinyljakt i London

Se stjernene på London-scenen

London steg for steg

Oxford Streets eneste pub

Barcelona i juni
Få den perfekte urbane sommerfølelsen med bystrand, parker og masse sjarmerende smågater. Er man klar for fest er Sankt Hans et godt utgangspunkt, for ingen feirer den lysesete dagen i året på en bedre måte enn katalanerne. Sant Joan eller bare ildnatten (la Nit del Foc) heter det på disse kanter, og i tillegg til bålbrenning på stranden er det ingen mangel på fyrverkeri for å live opp nattens feiringer.

Ved Placa Catalunya brukes gjerne menneskekroppen på sitt mest fantasifulle. Fra hele Catalonia kommer det såkalte Castellers, som lager menneskelige pyramider. Fantasifull og elektronisk musikk får man også i store doser når Sonarfestivalen arrangeres over tre hele dager.

Les også:

Katalansk liv og røre

Sjokoladebyen Barcelona

Berlin i juli
Berlin er skjønn om sommeren, men blir varmen for trykkende kan man kjøle seg ned under Internationales Berliner Bierfestival. Hit kommer en million mennesker og ølteltet strekker seg 1500 meter langs Karl Marx allé for å betjene alle de øltørste gjestene.

Byens musikere har også en tendens til å bevege seg utdørs denne måneden, det være seg konserter av det klassiske slaget eller rock og jazz.

Les også:

Blant ruiner og kaféer

Hitler-bunker på kartet

Fem etasjer med design

Roma i august

Dette er måneden de fleste italienerne selv tar ferie. Det betyr at storbyer som Roma er litt mindre befolket enn vanlig. De som bor i byen, i forstedene eller lengre utenfor byen har gjerne tatt turen ut til kysten. Det betyr mindre folk i gatene og en mer avslappet stemning. Eneste minus er at en del butikker ikke er åpen og at doktoren også har ferie.

Skal du se de store attraksjonene må du fortsatt stå i kø og kjempe om plassen med alle de andre turistene. Men i gatene er det en helt annen stemning og biltrafikken er heller ikke så trykkende.

Les også:

De ti flotteste oldtidsbyene

Høydepunkter i Roma

Ekte kjærlighetsferie

Praha i september
En av de norske feriefavorittene blir ikke mindre innbydende tidlig på høsten. Vakre farger på trærne gjør gjerne en vakker by bare mer storslått enn ellers. I tillegg til alt det gode ølet som strømmer rundt i byen, er dette også tiden for en årlig festival med klassisk musikk. Kun det beste er godt nok for Praha, både når det gjelder kultur og god drikke.

Les også:

Hit reiser norske turister

De beste poker-feriene

Bond ferie

Budapest i oktober

Det trenger ikke å være så varmt i Budapest. Ligger man utendørs og i et oppvarmet bad betyr ikke sommervarmen så mye. Juli og august er dessuten uliderlig varmt og i tillegg er dette tiden på året da flest turister kommer på besøk. Kafeene er ikke så fulle, attraksjonene er tilgjengelig og det er fortsatt behagelig å rusle rundt i parkene, så oktober er ikke så ille av veldig mange forskjellige grunner.

Les også:

Våte gleder i Budapest

Chuck Norris-broen i Budapest

New York i november
En trykkende varme i denne storbyen kaller man gjerne en «indian summer» og noen år kan den strekke seg ut i det uendelige. Derfor er november et sikkert valg for de som vil ha de litt behagelig på sin vei gatelangs. Central Park er en 3,4 kvadratmeter stor rektangulær park på Manhattan som er badet i både gult, rødt og brunt. Har man begynt å tenke på julegavene er det heller ingen mangel på butikker og «gode» tilbud.a

Les også:

De beste taxiturene

Shoppingmekka i New York

På toppen av New York

Dra til New York i vår

Wien i desember
Hyggeligere storby enn Wien kan det være vanskelig å finne. Julen er da også hyggens tid og julestemning får du garantert i en av byens mange praktfulle kirker. Julemarkedene er det heller ikke mye å utsette på og det kan være vanskelig å få med seg alle som dukker opp i denne byen. Skulle man bli trøtt og lei av bodene, er det bare å trekke inn i en av byens mange kafeer. Gode kaker, kaffe og kanskje et varmt glass Glühwein bør friste de fleste på denne tiden av året.

Les også:

Se bilder fra Operaballet

De romantiske reisemålene

Kairo i januar
Her kan temperaturen krype opp til behagelige 20 grader i januar. Det gjøre dette til et perfekt tidspunkt å gå på oppdagelsesferd i Kairos gater. Dette er Afrikas største by og rommer en imponerende miks av arabisk, afrikansk og europeisk kultur.

Husk å få med deg noen av basarene, det egyptiske museum, Giza-pyramidene og litt av verdens lengste elv – Nilen. Prøv også å få med deg byens årlige bokmesse, et kjempemarked hvor bokhandlere fra hele Midtøsten og Nord-Afrika dukker opp.

Les også:

Bond ferie

Rio de Janeiro i februar

Verdens største og mest spektakulære show varer i fire dager og forvandler hele byen til en stor folkefest. Karnevalet i februar er kanskje noe av det man bør få med seg før man dør. Litt samba i blodet kan det også være greit å ha med seg hjem til vinteren.

Ellers er selve byen et vakkert skue, med sine grønnkledde åser, litt regnskog midt i byen og en folksom strand i verdensklassen. Sukkertoppen og Jesus-figuren bør også tas i nærmere øyesyn, for her er utsikten helt fantastisk. I februar er det sommer i Brasil, så varmen kan være et problem og hotellene kan være fullbooket.

Les også:

Nakensjokk i Rio

Dampende sexy samba

Februar er festmåneden

Lisboa i mars
Få en smak av vår i Lisboa i mars. Gjerne akkompagnert av musikkstilen Fado, en slags melankolsk folkevise som handler om ulykkelig kjærlighet, smerte og lengsel etter det uoppnåelige.

Kast deg også på trikken, som snirkler seg gjennom trange smug og har gitt Lisboa tilnavnet «Europas San Francisco». Expo 1998 parken er av det modernistiske slaget og ligger like utenfor sentrum. Deilige strender finner man også i kort avstand fra byens sentrum.

Les også:

Her får du en smak av vår

Vraker ferie med kjæresten

Les mer om ferie og reise her.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis