Gå til sidens hovedinnhold

Støre i hemmelige samtaler med Hamas

Benektet først å ha hatt kontakt.

Khaled Meshaal, som er den øverste lederen i Hamas, bekreftet torsdag i et intervju med TV2 å ha hatt flere telefonsamtaler med utenriksminster Jonas Gahr Støre (Ap).

- Det var en del samtaler mellom han og meg. Vi setter stor pris på den norske regeringen og dens politikk, som er forskjellig fra den europeiske og den amerikanske sier Hamas-lederen til TV2.

- Har aldri anerkjent Hamas

Utenriksdepartementet la torsdag ut en pressemelding om Norges kontakt med Hamas.

Her heter det blant annet at Norge aldri har anerkjent Hamas eller opprettet forbindelser på politisk nivå med bevegelsen.

«Norges linje har vært å ha kontakter med alle representative politiske bevegelser i Midtøsten, inklusive Hamas, for å skape seg et inntrykk av politiske posisjoner og å kunne gi klare tilbakemeldinger», heter det i redegjørelsen.

Les hele pressemeldingen her

Benektet kontakt
Da utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk spørsmål om han hadde hatt kontakt med Hamas, benektet han først dette.

Da han ble gjort oppmerksom på at Meshaal hadde bekreftet saken overfor TV2, ba han om at opptaket skulle gjøres på nytt fordi han mente at spørsmålet ble stilt uklart.

Etterpå sa Støre at det stemte at han hadde hatt kontakt med Hamas.

- Det er riktig at i 2007, da palestinerne forhandlet seg i mellom om et felles regjeringsgrunnlag, så hadde jeg et par telefonsamtaler med ham. Det var på oppfordring fra den palestinske presidenten Abbas, bekrefter utenriksministeren.

-Veldig alvorlig
Opposisjonen på Stortinget stiller seg kritisk til til opplysningene som har kommet fram.

- Hvis dette er riktig, er dette veldig alvorlig, for da har regjeringen med Jonas Gahr Støre stilt stortinget bak lyset, sier Siv Jensen (Frp).

Knut Arild Hareide (KrF) er også kritisk til saken.

- Det er totalt uakseptabelt. Hamas er en organisasjon som ønsker å utslette Israel, sier han.

Hamas har i dag full kontroll på Gazastripen. Både USA og EU har stemplet Hamas som terrorister og nekter å ha kontakt med organisasjonen.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken