Gå til sidens hovedinnhold

Støre i krigssonen

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre var onsdag på besøk sør i Afghanistan, der det pågår harde kamper mellom Nato og Taliban.

Støre besøkte provinsen Uruzgan sør i Afghanistan, og møtte nederlandske soldater og den lokale guvernøren.

- Dette har vært svært interessant. Nederlenderne har gjort seg erfaringer jeg tror vi kan ha nytte av, sier Støre til Nettavisen.

Kommandanten for de nederlanske styrkene i Sør-Afghanistan sier til Nyhetskanalen at han gjerne skulle sett at den internasjonale styrken i Sør-Afghanistan ble forsterket, men ifølge Støre ble ikke et eventuelt norsk bidrag i sør diskutert under møtet.

- Det var ikke tema. Vi konsentrere oss om å gjøre en god jobb der vi er; nederlenderne i sør og vi i nord. Skal vi lykkes over tid er det viktig at den som er på stedet blit godt kjent med forholdene og befolkningen der, sier han til Nettavisen.

Frykter mer vold
Det pågikk harde kamper i området i hele fjor, og det er ventet at voldshandlingene fra Talibans side vil øke ytterligere i 2007.

- Taliban har sagt de vil slå til hardt når våren kommer, og det er grunn til å være bekymret for at de vil klare det, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken til Nettavisen.

Ifølge Harpviken finnes det tegn på at Taliban har god tilgang på våpen og ammunisjon, blant dem nye våpentyper.

Populær Taliban
De siste årene har Taliban i stor grad rekruttert ved hjelp av frykt og trusler, men det kan ifølge Afghanistaneksperten se ut som gruppen har blitt mer populær i 2006.

- Mange har mistet tillitten til både utenlandske styrker og regjeringen i Kabul og vender seg til Taliban for sikkerhet, sier Harpviken.

Harpviken tror vestlig nærvær er nødvendig for stabilitet, og at den blir ønsket varmt velkommen av den absolutte majoritet av afghanere.

- Men godviljen man hadde opprinnelig har blitt utsatt for betydelig slitasje, særlig det siste året, sier Harpviken.

Bistand og dialog
Han mener løsningen på problemet ikke først og fremst militær.

- Mer bistand er nødvendig, men det er også et behov for å se politisk på spørsmålet. Den pashtunske befolkningen sør og øst i landet føler seg underrepresentert i regjeringen. Taliban er radikalt fenomen også innen denne befolkningen, men fremstår nå som den eneste representanten for deres interesser.

Harpviken mener man bør gå i dialog med lokale Talibanledere.

- Taliban er en bevegelse med store lokale variasjoner, og det er mulig å jobbe med forskjellige lokale fraksjoner av Taliban for å bringe dem inn i en politisk prosess.

Radikale ledere
- Mer lovende enn direkte forhandlinger med den radikale toppledelsen ville det antakelig være å åpne individuelle kanaler til forskjellige undergrupperinger og underkommandanter, som ikke nødvendigvis deler Talibans radikale ideologi, sier Harpviken.

Han tror mange av dem som slåss for Taliban i dag er situasjonsbetingede medlemmer, som er med fordi de ikke ser noe alternativ.

- Jeg oppfatter ikke Taliban som en sterk enhetlig bevegelse, men snarere en organisasjon preget av et radikalt lederskap som har klart å mobilisere relativt bredt.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford