Gå til sidens hovedinnhold

Støre: - Minner om borgerkrig i Syria

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde et håp om at FNs sikkerhetsråd skulle gir sin støtte til en arabisk fredsplan.

- Regjeringen ser svært alvorlig på utviklingen i Syria. Situasjonen er både farlig og uakseptabel, og minner i økende grad om borgerkrig. De siste ubekreftede rapportene om nye overgrep i Homs understreker dette, sier utenriksminister Støre (Ap).

Støre sier Norge støtter Den arabiske ligas fredsplan for Syria.

- Denne planen fremstår som det mest realistiske bidrag til å finne en politisk løsning på konflikten, sier utenriksministeren.

Ingen FN-resolusjon

Lørdag ettermiddag ble det klart at Russland og Kina la ned veto og hindret FNs sikkerhetsråd i å gi sin støtte til en arabisk fredsplan for Syria.

Vestlige og arabiske land fremmet et resolusjonsforslag som innebærer at Syrias president Bashar al-Assad blir bedt om å tre til side, men særlig Russland har motsatt seg dette.

Meldingene om at den syriske byen Homs skal ha vært utsatt for granatangrep fredag, med tap av mange menneskeliv, la ytterligere press på Russland.

Helt til siste stund pågikk det intense forhandlinger, men vestlige land bestemte seg for å fremme forslaget selv om de visste at det ville bli avvist.

Støre vil diskutere situasjonen i Syria med kolleger fra Russland, Tyskland og de nordiske landene når de treffes i forbindelse med ministermøtet i Østersjørådet søndag.

- Ubeskrivelig

USAs president Barack Obama anaklager syriske myndigheter for å myrde sine egne borgere og krever president Bashar al-Assads avgang.

Obama kaller angrepet som skal ha skjedd i Homs fredag «ubeskrivelig». Over 200 mennesker ble drept, ifølge syriske aktivister.

- Assad må stanse sitt felttog av drap og forbrytelser mot sitt eget folk nå. Han må tre til side og åpne for overgang til demokrati umiddelbart, sa Obama i en kunngjøring lørdag.

Meldingen om et angrep på sivile i den syriske byen er kommet samtidig med at verdens stormakter arbeider intenst med å finne fram til en felles reaksjon på volden.

USAs FN-ambassadør Susan Rice sa lørdag at Russlands foreslåtte endringer til resolusjonsforslaget er uakseptable.

Vestlige land er fast bestemt på å stemme over resolusjonsforslaget i FN lørdag, opplyser FN-ambassadørene både fra Storbritannia og Frankrike.

Uroen fortsetter

Uroen i Syria fortsatte lørdag, dagen etter at over 260 mennesker ble drept i et angivelig granatangrep i byen Homs.

Minst tolv personer ble drept mens de deltok i et begravelsesfølge utenfor hovedstaden Damaskus, mens et titall andre ble såret.

De to som ble begravet ble ifølge syriske aktivister drept av sikkerhetsstyrker fredag.

Samtidig kommer det meldinger om at situasjonen i Homs er relativt rolig lørdag, selv om snikskyttere fortsatt løsner skudd.

Ifølge en talsmann for en opposisjonsgruppe som kaller seg Den lokale koordinasjonskomiteen, slo over 350 granater ned i Homs fredag. Han sier også at tallet på døde etter angrepet kommer til å stige ettersom mange av de over 1.050 som er såret har livstruende skader.

- Over 18 bygninger raste sammen som følge av angrepet. Mange av de sårede er kvinner og barn, sier talsmannen.

(©NTB)

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk