Gå til sidens hovedinnhold

Støre: – Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger

Norge bør åpne for å ta imot til sammen 10.000 syriske flyktninger i år og neste år, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale til landsmøtet torsdag.

FOLKETS HUS (Nettavisen). Støre sa i talen i Folkets Hus at 5.000 skal tas imot i år og like mange i 2016.

Du kan lese hele talen til Støre her.

– Vi ser en region der millioner er på flukt. Verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi et ekstra bidrag, må gjøre det, sa partilederen.

Etter Venstre og SV

Med forslaget følger Arbeiderpartiet og Støre dermed i fotsporene til SV og Venstre. Onsdag fremmet SV et forslag for Stortinget om å be regjeringen om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria over de neste to årene.

Forslaget er også identisk med en enstemmig uttalelse fra Venstres landsmøte i Tromsø sist helg.

KrFs ungdomsparti KrFU vil ta til orde for at moderpartiet gjør det samme på partiets kommende landsmøte. SV fremmet det samme forslaget i Stortinget onsdag.

Dermed ligger det an til et klart politisk flertall for at Norge skal ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger de neste årene.

Støres tale vil også møte jubel hos ungdomspartiet AUF, som har foreslått at Norge skal ta imot 5.000 kvoteflyktninger i 2015.

Også KrFU ønsker at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger. Ungdomspartiet har lagt inn et resolusjonsforslag til KrFs landsmøte og sier det er deres viktigste sak på landsmøtet.

Letter presset

– Dette kan ta av for noe av presset, komme nødstedte i møte, og vise at vi tar et større ansvar, sa Støre i landsmøtetalen.

Imidlertid er det en forutsetning at kommunene er i stand til å ta imot flyktningene.

– Og her har vi alle et ansvar. Både vi som sitter på Stortinget, og dere som styrer kommunene, understreket Støre.

Millioner på flukt

I sin begrunnelse for forslaget viste Støre til at vi alle nå er vitne til en region der millioner er på flukt.

– Verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi et ekstra bidrag, må gjøre det, sa partilederen.

– Vi skal svare på appellen og styrke den humanitære hjelpen til de katastroferammede i Syria, Irak og nabolandene. Da må vi hjelpe de som er i nød, der krisen er, vise solidaritet og medmenneskelighet, sa Støre.

Konsekvenser

Sentralstyret i Arbeiderpartiet har påpekt at forslagene om å dramatisk øke antallet syriske kvoteflyktninger bør vurderes opp mot konsekvenser for antallet asylankomster og den økonomiske politikken.

Sentralstyrets egen overslagsberegning har vist at 10.000 kvoteflyktninger vil få en prislapp på om lag 7 milliarder kroner, inkludert integreringsutgifter.

- Feil kurs

Jonas Gahr Støre åpnet Ap-landsmøtet med å si at han mener regjeringen fører en politikk som flertallet i Norge er imot.

– Store skattekutt til de med mest, kutt i barnetillegget til de med minst, bort med kulturtilbudet til de på sykehjem, en klar underfinansiering av kommunene. Det er feil kurs, sa Ap-lederen.

Han fortsatte med å si at partiets gode målinger den siste tiden er et uttrykk for en forventning fra velgerne.

Forventninger

– Det er en melding om at vi har noe å leve opp til. Og det er nå det begynner. Valget i høst er første anledning for velgerne til å gi beskjed om at nok er nok, sa Støre.

Vil endre arbeidsmiljøloven

Dersom Arbeiderpartiet vinner valget i 2017, vil vedtaket om midlertidige ansettelser fjernes, lover partileder Jonas Gahr Støre.

Fra 1. juli endres arbeidsmiljøloven slik at det blir generell adgang til midlertidige ansatte. Grensen for slike ansettelser er satt til 12 måneder.

– Det mest midlertidige med forslaget om midlertidige ansettelser er forslaget selv, sa Støre i talen på Arbeiderpartiets landsmøte torsdag.

Han mener regjeringen svekker arbeidstakernes rettigheter og tilliten mellom arbeidslivets parter.

– De svekker den norske modellen. Og det er ille at Venstre og KrF ikke hindret Høyre og Fremskrittspartiet i å gjøre det. Vi vil en annen vei, sa Ap-lederen.

Kritikk

Støre kunne tale til delegatene med svært gode Ap-målinger i ryggen.

Samtidig har Ap-lederen selv måttet tåle kritikk etter at han brukte polske håndverkeretil å male huset sitt på Oslos beste vestkant, og beskyldninger om at han er en tåkefyrste.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken