Gå til sidens hovedinnhold

Støre og Giske vil ikke snakke om det mange lurer på

- Folk kan se Jonas som statsminister, men Giske ligger i vannskorpen og lurer.

22. juli-kommisjonen felte en knusende dom over omfattende svikt ved sentrale samfunnsinstitusjoner.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk mye ros i fjor for håndteringen av de fatale hendelsene, og hvordan han samlet det norske folk. Nå må han tåle kritikk for ikke å ha klart å forhindre massemorderens ugjerninger.

Flere har også tatt til orde for at han må ta sitt ansvar og «gå av»:

- Jens bør gå av - heller enn å steke i sitt eget fett. Slik det ser ut, er det større muligheter for å vinne valget uten ham, tror jeg, sa BI-professor Petter Gottschalk til Nettavisen 17. august.

Les også: - Vanvittig ukultur i Arbeiderpartiet

- Så sviktende evner har du ikke
Nettavisen fikk på mandag et eksklusivt møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Trond Giske. Hvem av dem overtar kapteinsbindet når statsminister Jens Stoltenberg en gang trekker seg?

- Nå står jeg jo sammen med den nye lederen av Arbeiderpartiet. Hvem av dere kaster hansken først?

- He, he, kommer det fra begge.

- Så sviktende evner har du ikke, sier Støre.

- Her ser du to som står på for et prosjekt som de har stor tro på, en regjering de har stor tro på og en politikk som de har stor tro på, og det er det som opptar oss døgnet rundt, 365 dager i året, fortsetter utenriksministeren.

- Både Jonas og jeg er svært fotballinteressert og begge vet at det laget som begynner å krangle om hvem som skal score, eller være kaptein, eller lede an i pasningsspillet, er det laget som taper. Det er når laget samarbeider, at laget vinner, føyer Giske til.

- Nettopp, sier Støre.

Stavrum: - Jens sliter
Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum skriver i sin leder tirsdag at han vurderer Stoltenbergs dilemma slik:

- Jeg tror Jens Stoltenberg sliter med å forene to tanker:

  • Stoltenberg ønsker sin venn Jonas Gahr Støre – og ikke Trond Giske – som sin etterfølger.
  • Samtidig ønsker han ikke å blir skrevet inn i historiebøkene som den ansvarlige for 22. juli

Stavrum skisserer følgende:

  • Oslo Ap begynner nominasjonsprosessen i høst, og vil be om svar på om Jens Stoltenberg er kandidat.
  • Arbeiderpartiet skal ha årsmøte neste vår/sommer og vil be om svar på om Stoltenberg fortsetter som leder.
  • Samtidig kan Stoltenberg velge å gå av når som helst og da vil Jonas Gahr Støre den naturlige arvtakeren.

Les Stavrums kommentar: Hvem etterfølger Jens Stoltenberg?

UiB-professor: - Støre leder
Professor ved Universitet i Bergen, Frank Aarebrot, sier til Nettavisen at det er Støre eller Giske som peker seg ut til å overta etter Jens.

- De fleste har snakket om Jonas som Jens´ arvtager, en antagelse som ble styrket da han ble valgt inn på Stortinget. Men Støre er svekket av Tschudi-saken, slår Aarebrot fast.

Støre bevilget seks millioner kroner til en stiftelse ledet av hans barndomsvenn, redermilliardæren Felix Tschudi, og de tette båndene har vært mye omtalt. En mai-måling fra TNS Gallup viste at hver tredje velger hadde fått svekket tillit til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Støre er tettest på makta
- Ja, klart Støre er svekket av Tschudi-saken, men jeg tror fortsatt han står sterkere enn Giske. Støre er tettere på makten innad enn Giske, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Støre er dyktig og flink, han ser ut som han kan spise med kniv og gaffel, folk kan «se ham som statsminister», sier professoren.

Aarebrot er ikke i tvil om at begge to går med en statsmininisterdrøm i magen.

- Å gå statministerskolen tilsier at man bør ha sittet i sentralstyret og sittet på Stortinget - noe kun Giske oppfyller.

Aarebrot mener Støres argeste konkurrent har styrket seg:

- Giske ligger i vannskorpen og lurer.
- Giske ligger i vannskorpen og lurer. Han har ikke gjort så mange feil i det siste, egentlig vært ganske anonym, hvilket akkurat nå er en fordel, sier professoren.

Han mener Giske får belønning for å være handlekraftig:

- Det som styrker Giske er han er «hands on», han er også blitt kritisert for å slå for kraftig, men dette står i kontrast til det mange nå ser som regjeringens «unnlatelsessynder, sier han.

Og - Aarebrot mener det blir prosessen som avgjør hvem av de som kommer seirende ut av duellen:

- Giske vil være en landsmøteopposisjons-kandidat. «Nå er det så mye rot i Oslo at nå må vi faen meg rydde opp» - og da kan perfierien slå sentrum. Hvis valget av ny partileder skjer i et fullt landsmøte, mener jeg Giske står sterkere enn hvis for eksempel en liten gruppe snakker sammen, noe som skjedde i et arbeidsutvalg i sentralstyret da Gro Harlem Brundtland i 1981 overtok etter Oddvar Nordli.

Det er ingen hemmelighet at Giske ikke er Stoltenbergs favoritt.

- Det behøver ikke si noe at Stoltenberg ikke er så begeistret. Thorbjørn Jagland var ikke Gros kandidat – og Stoltenberg var ikke Jaglands favoritt. Men i så måte er landsmøtet suverent.

- Jens vil ikke gå - nå
Aarebrot tror ikke vi får noen «plutselig avgang» fra Stoltenberg - men det kan skje:

- Hvis saken utvikler seg på ytterligere uheldig vis - at det kommer frem flere graverende opplysninger en Gjørv-rapporten - kan det oppstå en politisk krise. Men Jens vil ikke trekke seg nå, fordi det rødgrønne prosjektets skjebne er i hans hender. Det er for tidlig å si hvor svekket Stoltenberg er, sier han.

- Finnes det andre reelle utfordrere i Arbeiderpartiet til ledervervet?

- Jeg har ikke noe tro på verken partisekretær Raymond Johnansen eller parlamentarisk leder Helga Pedersen, som begge har de rette formelle posisjoner. Statsministeren må dessuten sitte på Stortinget, noe som taler mot Raymond.

- Jeg tror Jens´plan fortsatt er at de rødgrønne skal fremstå som en kontinuitet, med han som leder, sier avslutter Aarebrot.

Kommentarer til denne saken