STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag la regjeringen fram sine forslag til innstramming i asylpolitikken.
Men Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke særlig begeistret.
- Hvis dette forslaget skulle komme, et ja eller nei, så er det nei fra oss, for vi er imot en del av de viktige punktene, slår Støre fast.
Les også: Dette er endringene i utlendingsloven
- Et lite minimum
Støre sier det viktigste er at man sikrer kontroll ved norske grenser, lykkes med en god integrering og at man lever opp til våre internasjonale forpliktelser.
- Nå har regjeringen kommet med sine forslag, og nå skal Stortinget gjøre sitt arbeid. Jeg registrerer at de har tatt hensyn til høringsresultatet til et lite minimum. De har tatt med noen forhold, men ikke mange og forslagene sånn sett er ganske gjenkjennelige, sier Støre i Stortingets vandrehall.
Les også: Lysbakken: - Hensikten er å skremme asylsøkere
- Hemmer integreringen
Ap-lederen er særlig kritisk til forslaget om mer midlertidighet, og har allerede avvist forslaget om å øke perioden for å få permanent opphold fra tre til fem år.
- Jeg ser i forslagene at de fortsatt fremmer forslag om økt midlertidighet i forhold til hva som er situasjonen i dag, og det er Arbeiderpartiet imot, sier han, og legger til:
- Det er et av de tiltakene som hemmer integrering. Det må vi betale dyrt for, og det var vi imot - og det kommer vi fortsatt til å være imot.
Støre sier de vil behandle alle forslagene seriøst og grundig.
Les også: – Arbeid til alle er jobb nummer én
- Det er et nei fra oss
Blant annet reduserer regjeringen også kravet fra fire til tre års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted
- Vårt syn på midlertidighet er det samme om det er fire eller tre år, sier Støre, og kritiserer samtidig regjeringen for ordbruken.
- Jeg ser de har behov for å si at det er den strengeste politikken i Europa veldig jevnlig i denne pressekonferansen, men det er ikke noe mål for Arbeiderpartiet. Målet er kontroll ved grensene, leve opp til våre forpliktelser og ta asylinstituttet på alvor, sier Ap-lederen.
Han sier Ap også kan komme til å legge fram sine egne forslag.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Skei Grande: - Knefall for Frp
Venstre-leder Trine Skei Grande er heller ikke fornøyd.
Skei Grande sier de ikke ble varslet om forslagene på forhånd, eller at det så langt har vært noen forhandlinger mellom dem og regjeringen.
- Jeg synes Høyre har et knefall til Frp i innvandringspolitikken. Når Sylvi Listhaug sier at de med dette plasserer seg helt i ytterkanten i Europa, så er det klart at det gjør man, sier Skei Grande til Nettavisen.
- Jeg er veldig forundret over at Høyre har gitt seg på den måten. Vi kommer til å stå på våre 40 innstrammingsforslag. Vi kommer til å legge fram dem i Stortinget, og vi kommer til å forhandle og få flertall for våre, sier hun, før hun konstaterer:
- Jeg tror ikke det er flertall for Frps innvandringspolitikk på Stortinget. Jeg blir veldig forundret hvis det skjer, sier Skei Grande.
KrF: - Meget stramt opplegg
Også KrF er kritisk til deler av endringsforslagene. Hans Olav Syversen, leder i Finanskomiteen og representant fra KrF, trekker fram to områder.
- Det er et meget stramt opplegg som regjeringen har presentert. Nå skal vi sette oss ned med andre partier på Stortinget og forhandle. Vi mener at det særlig på to punkter er grunn til å gå flere skritt enn det regjeringen har gjort, det er spørsmål om familiegjenforening og barn som kommer hit alene. Vi regner også med at regjeringen også har gitt seg et forhandlingsrom her på huset, sier Syversen til Nettavisen.
Samtidig understreker han at de trenger mer tid til å lese gjennom forslagene fra regjeringen.
- Vi er enige med regjeringen i at det er nødvendig med en politikk på dette feltet som ikke bare tar utgangspunkt i situasjonen når asylankomstene er lave, men også når de er høye. Derfor skal vi ha et rettferdig og solid regelverk på dette feltet som står seg litt uavhengig av hvor mange som kommer fra måned til måned, sier han.