Gå til sidens hovedinnhold

Støre reiser til vepsebol

En rekke nasjoner har allerede boikottet FN-møtet, men Jonas Gahr Støre deltar.

Mandag skal utenriksminister Jonas Gahr Støre holde Norges hovedinnlegg under FNs tilsynskonferanse mot rasisme i Genève.

Et møte som allerede har reist stor debatt før det har startet. Flere nasjoner, blant andre USA, Australia, Holland og Canada har boikottet konferansen.

Storbritannia, Sverige og Tsjekkia holder sine topp-politikere hjemme.

Italia og Storbritannia vurderer sterkt å trekke seg fra hele møtet.

Søndag kveld krevde Kristelig Folkeparti at også Norge holder sin topp-politikere hjemme, og heller sender en delegasjon av embetsmenn.

Sionisme = rasisme
Årsaken til de sterke reaksjonene er en åpningstekst som Irans president Mahmoud Ahmadinejad vil komme med mandag.

De arabiske landene ønsker å sidestille sionisme med rasisme. Vestlige land opplever at man dermed stempler Israel som en rasistisk stat. I tillegg ønsker Organisasjonen av islamske stater et forbud mot å kritisere en religion.

Ahmadinejad er en kjent kritiker av Israel. Han har tidligere sagt at landet burde «fjernes fra kartet», og har i tillegg stilt spørsmål ved om holocaust i det hele tatt skjedde.

- Bli hjemme
- KrF frykter at medlemmer av Organisasjonen av islamske stater synes å ha en farlig, langsiktig strategi. Israel blir forsøkt ensidig uthengt som en rasistisk okkupantmakt, og religionskritikk blir gjort nærmest til et slags brudd på menneskerettighetene for å legitimere undertrykkelse av opposisjonen i en rekke muslimske land. Dette er uakseptabelt, sier KrFs Dagfinn Høybråten.

- Vi kan ikke tillate at udemokratiske krefter kupper menneskerettighetene, sier KrF-lederen og ber utenriksminister Jonas Gahr Støre holde seg hjemme, og istedenfor sende embetsfolk.

Det synet deler Høybråten med en rekke andre nasjoner

Meldte seg ut
Lørdag sa USA at de ville holde seg unna konferansen fordi de mener den forberedte teksten, som president Ahmadinejad vil komme med, er støtende. USA ønsker at man ikke skal starte rasismekonferansen ved å gjenoppta synspunktene fra den forrige konferansen i 2001.

Denne helgen sa president Barack Obama at han gjerne deltar på rasismekonferansen hvis den hadde startet med blanke ark.

- Dessverre kan vi være sikre på at oppfølgingskonferansen igjen vil bli brukt som en plattform til å komme med støtende ytringer, inkludert antisemittiske ytringer, sa Australias utenriksminister Stephen Smith i en pressemelding tidligere.

Ber vestlige land delta
En rekke menneskerettighetsorganisasjoner, inkludert International Federation of Human Rights og Human Rights Watch, har derimot bedt vestlige nasjoner om å delta på møtet, og heller argumentere mot fremmedhatlige uttalelser.

- Vi beklager uteblivelsen av noen stater og ber myndigheter som ikke ennå har bestemt seg om å delta på en konstruktiv måte og demonstrere vilje til å engasjere seg mot rasisme, sier organisasjonene i en felles pressemelding, skriver Reuters.

Søndag sa pave Benedicte til de som skal delta i FN-konferansen: På det sterkeste oppfordrer jeg alle delegater på Genève-konferansen om å jobbe sammen i en ånd av dialog og gjensidig respekt, og gjøre slutt på all form for rasisme, diskriminering og intoleranse.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken