Gå til sidens hovedinnhold

Store SUV-er ikke tryggere

En studie av trafikkulykker viser at store firehjulstrekkere ikke er tryggere for barn enn en bil av «vanlig» størrelse.

I en studie utført av The Children’s Hospital of Philadelphia heter det at mødre som tror at deres barn er tryggere i en stor og tung offroader tar feil, skriver Times Online.

Passasjerer som sitter i en stor firehjulstrukket offroader (SUV - Sport Utility Vehicle) er ikke tryggere enn passasjerer i en bil av vanlig størrelse.

Det har seg nemlig slik at faren for å rulle rundt i en SUV nuller ut fordelen ved å være stor og tung i en kollisjon.

Mythbusters
Forskerne ved sykehuset mener at det de har funnet ut burde gjøre noe med den myten om sikkerhet som har vært med på å gjøre disse bilene så populære.

En av studiens medforfattere, Dennis Durbin, er ikke opptatt av å gi folk følelsen av at SUV'er er farlige.

- Vi sier ikke at de er verre. Vi vil bare utfordre den normale oppfatningen alle har om at de er bedre, sier Durbin.

Likeverdig
Studiene viser at den ekstra tyngden av en SUV reduserer risikoen for å bli skadet med en tredel, men dette veies opp av at en SUV har mer enn dobbelt så stor sansynlighet for å rulle rundt i en krasj, sett i forhold til en bil med «normal» størrelse og vekt.

For barn er faren for å bli alvorlig skadet dersom bilen ruller rundt mer en tre ganger større enn i en krasj der bilen holder hjulene på bakken.

Dersom du tenker på sikkerheten for barna, er det altså ingen grunn til å velge en stor og tung SUV fremfor en vanlig personbil.

Flere farer
Undersøkelsen viser også at et annet faremoment for barn i bil er å bli skadet av bilens kollisjonsputer når de siiter foran. Forskerne sier at barn bør sitte i baksetet.

Les mer om bil og trafikk i Bilmagasinet

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken