Gå til sidens hovedinnhold

Støre tapper selskapet for å betale skatt

Men han vil ikke snakke om sin egen økonomi.

CAPPELEN DAMM (Nettavisen): Nyvalgt Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte stolt boken sin «I bevegelse» tirsdag formiddag.

Etter pressekonferansen svarte Støre Nettavisen på spørsmål om liv og lære.

Klima

Klima er ett av de elleve aktuelle temaene som Støre berører i boken:

- Hva vil du si til vårt og ditt eget personlige forbruk?

- Skal det virkelig monne, må økonomien virke slik at valgene vi tar er gode for klima - ikke dårlige. Da må det bli dyrere å forurense. Mye har gått i den retningen. Det er nedsatt en grønn skattekommisjon, og det blir spennende å se hva de kommer opp med, svarer Støre Nettavisen.

- Vi har blant annet prøvd å prise CO2. Men det vi kan ikke overlate dette til kvoter og prising, men se på hvordan vi organiserer samfunnet, eksempelvis med el-bilenes innpass, sier han.

Les også: Ønsker ny 22. juli-debatt

- Innløst i rentefond

Støres investeringsselskap Femstø har levert ferske regnskap. Her kommer det frem at verdien av de markedsbaserte aksjene falt fra 25,3 millioner kroner i 2012 til 10 millioner i fjor.

- Hva skyldes det?

- Det skyldes at det rett før årsskiftet ble innløst andeler i rentefond for cirka 15 millioner, jamfør en stor bankbeholdning ved årsskiftet. Etter årsskiftet, er det meste reinvestert i andre rente- og aksjefond, sier Støre til Nettavisen.

Han ønsker først og fremst fokus på den ferske boken.

- Min økonomi skal gå rundt

- Men hva vil du si om det ekstraordinære utbyttet på 1,5 millioner kroner?

- Det er utbytte til at jeg skal kunne betale skatt og at min økonomi skal gå rundt. Jeg skal betale formuesskatt, jeg også.

- Betyr det at din poltikerlønn er for lav?

- Nei, det gjør det ikke, mener Støre.

Les også: - Boka ser framover

Etter utbytteskatten satt Støre igjen med 1,08 millioner kroner. Det er nok til å betale skatt på en formue på vel 100 millioner kroner.

Jøtul-arving

Ap-lederen er en av de rikeste på Stortinget. Som Jøtul-arving sitter han med en formue på flere titalls millioner kroner.

Han har tidligere advart mot å fjerne formuesskatten, men andre mener at skatten er feil innrettet, spesielt for de som ikke kan ta utbytte for å dekke den.

En av disse er milliardær Øystein Stray Spetalen.

Les også: DSI med Septalen om formuesskatten

Millionlønn - ikke nok

Statsråd-lønnen til Støre var i 2012 på 1.111.200 kroner fra 1. januar - oppjustert til 1.158.927 kroner 1. mai.

Som Ap-leder er han ikke helt sikker på hva lønnen er.

- Det har jeg ikke tallet på, her nå. Den har akkurat endret seg, svarer Støre.

22. juli

Han er i boken opptatt av å bekjempe ekstremisme og hatet som lå til grunn for den grufulle massakren 22. juli 2011:

- Holdninger som lå til grunn for handlingene må vi se nærmere på. Det var så sjokkerende at vi i Ap var rammet for dette hatet, at vi må ikke vike unna. Vi må være klar over at de fins, se på hvor de kommer fra. Jeg er på PSTs linje om - men det er vold fra høyresiden som har tatt liv. Vi må ikke skyve det vekk fordi det er ubehagelig.

Kommentarer til denne saken