Gå til sidens hovedinnhold

Støre: – Urovekkende med uregistrerte flyktninger

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener det er urovekkende at flyktninger ikke blir registrert i Danmark og Sverige.

– Dette må vi finne en løsning på. Det er en urovekkende tendens at Danmark og Sverige nå lar flyktninger reise videre uten å registrere dem først, sa Støre under arrangementet Syrisk familiemiddag på Geitmyra matkultursenter i Oslo søndag.

Den syriske matfestivalen, en dugnadsinnsats av frivillige for å skaffe penger til syriske flyktninger og gi kunnskap om syrisk kultur, var tydeligvis et godt trekkplaster for politikere i siste valgkampinnspurt søndag. I de lange køene rundt de mange serveringsbordene dukket både Jonas Ghar Støre, Trine Skei Grande (V), Rasmus Hansson (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt) opp.

Dublin-avtalen
Støre uttrykte bekymring over «at land slår ring rundt seg selv».

– Det er viktig at flyktningene blir registrert i landet de kommer til, sier Støre.

På spørsmål om han tror Dublin-avtalen er i ferd med å rakne, svarer Støre benektende.

– Men Dublin-avtalen har åpenbare mangler og må forbedres, sier han og opplyste at han vil oppfordre regjeringen til å ta et initiativ til et nordisk møte om flyktninger i forbindelse med EUs møte om krisen.

– Det er viktig at de nordiske landene diskuterer situasjonen og finner fram til løsninger, sier han.

Han lover at Arbeiderpartiet vil jobbe for at Norge skal ta sin del av Europas flyktningbyrde, men uten å tallfeste noe.

– Vi skal først stå ved løftet om å ta imot 8.000 og vil evaluere dette neste år. Vi skal ta imot vår del og vise vårt medansvar, men noe tall har jeg ikke dekning for å komme med nå, sier Støre.

Les også: Tusenvis av flyktninger har kommet til Sverige, men vil videre til Norge

Lite imponert
Trine Skei Grande er lite imponert over Støres utsagn.

– Jeg skjønner godt at Danmark og Sverige har sluttet å registrere flyktningene. Man kan ikke være irriterte på at land slutter å registrere folk i den krisesituasjonen vi har nå. Dublin-avtalen reflekterer en normalsituasjon, nå er det unntakssituasjon, understreker Skei Grande.

– Vi må fordele utfordringene. München tok imot 8.000 flyktninger torsdag. I går tok de imot 12.000. Det er ikke riktig at Tyskland skal ta en så stor del av byrden. I en slik situasjon bør ingen være irriterte over at det kommer et femtitalls uregistrerte flyktninger fra Sverige til Norge, mener Venstre-lederen.

Usolidarisk
Også SV-leder Audun Lysbakken mener det er feil å kreve registrering av flyktninger i nabolandene nå.

– Dagens fordeling av flyktninger i Europa er urettferdig, og det er usolidarisk av Norge å kreve at andre land skal behandle alle søknadene. Jeg forstår ikke hvorfor Ap skal være så klar på dette kravet om registrering i Sverige, når partiet er så uklar på om Norge selv skal ta ansvar for en større andel av flyktningene, sier Lysbakken til NTB.

Skei Grande håper at det folkelige engasjementet i Norge for syriske flyktninger også gjenspeiles i stemmesedler.

– Jeg håper at vi får den støtten fra velgerne slik at vi kan presse de store partiene til å ta imot flere flyktninger, sier hun.

Kjernen i avtalen som ble underskrevet av partiene på Stortinget, utenom SV og Frp, i begynnelsen av juni, er at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av tre år.

Partilederne fra Venstre, KrF, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt ønsker omkamp om Syria-vedtaket. (©NTB)

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken