Det er liten tvil om at Magnus Carlsen har forårsaket noe vi nærmest kan kalle sjakkhysteri i Norge.

Mens Carlsen kjemper mot Vishy Anand i VM-finalen i India, sitter engasjerte nordmenn hjemme og følger den norske unggutten.

Den evige debatten om sjakk er idrett har også blusset opp igjen. Fortsatt er mann ikke enig om sjakk skal bli sett på som en idrett.

Likevel ble Carlsen nominert til prisen «årets navn» på Idrettsgallaen i fjor.

- 80 prosent sikkert
Og til tross for at listen over de nominerte til årets pris ikke er offentliggjort, er 22-åringen storfavoritt til å stikke av med den gjeveste prisen i år, ifølge Unibet.

- Den pågående diskusjonen om hvorvidt sjakk er sport, idrett eller ikke, er den eneste reelle motstanderen for «Magic» Carlsen som «Årets navn». Men denne prisen velges av det norske folk, og juryen som nominerte Magnus i fjor, har definitivt ingen mulighet til å komme utenom ham i årets nominasjon, sier PR-manager i Unibet, Kyrre Merg til Nettavisen.

Spillselskapet gir Carlsen 1,25 i odds for å vinne en av årets gjeveste idrettspriser, mens Suzann Pettersen er neste favoritt med en odds på 7,50. Carlsen er med andre ord storfavoritt til å stikke av med prisen, ifølge spillselskapet.

1,25 i odds tilsvarer 80 prosent sannsynlighet for at han vinner.

Rimmen: - En pris som henger høyt
Programleder for Idrettsgallaen, Anne Rimmen, sier til Nettavisen at hun ikke blir overrasket om Carlsen blir nominert til prisen.

- Det er ikke offentliggjort hvem som er nominert ennå, men jeg blir ikke overrasket om Carslen er nominert til den prisen i hvert fall, sier Rimmen.

- Det er mange gode kandidater til prisen. Vi har mange flinke idrettsutøvere i landet her. Årets navn er den prisen folket får lov til å bestemme, og jeg tror den prisen henger høyt blant utøverne. Det er stas å bli verdsatt av publikum, sier NRK-programlederen.

Rimmen vil imidlertid ikke ta noe standpunkt om sjakk er idrett.

- Det er ikke noe tvil om at det er stort, det han driver med, uansett hvordan man kategoriserer det.

- Jeg synes det er kjempegøy, det han gjør i India. Jeg er utrolig imponert over det han får til, sier Rimmen.

Cecilia Brækhus vant prisen «årets navn» i fjor under idrettsgallaen på Hamar.

I år arrangeres gallaen i Oslo Spektrum 4. januar.