Hege Storhaug i Human Rights Service påstår at resolutt opptreden overfor russerne av én ansatt i Politiets utlendingsenhet var det som satte en stopper for asylstrømmen over Storskog.

Les også: Russland-ekspert: Tror ikke Norge har «skyld» i russisk returstans

- Så enkelt var det ikke. Her var det et sett av virkemidler, tiltak og press som ga utslaget, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til Nettavisen.

5500 asylsøkere kom over grensa fra Russland i fjor, men etter 30. november kom det ingen.

- Kontant beskjed fra politibetjent

I en artikkel publisert på Human Rights Services hjemmeside tirsdag med tittelen «Sannheten om Storskog?» skriver daglig leder Rita Karlsen og informasjonsleder Hege Storhaug i stiftelsen at én person, en politibetjent fra Politiets Utlendingsenhet (PU), fikk satt en stopper for trafikken da vedkommende satte foten ned.

Ifølge Karlsen og Storhaug foregikk dette slik:

«Kildene våre forteller at 30. november 2015 skjedde følgende: En ansatt i PU hadde fått nok av det irregulære spillet. Vedkommende gikk opp på grenselinjen der en russer kom med en ny ladning pass fra "flyktninger". Den kontante beskjeden som kom fra denne politibetjenten var:

- Ingen passerer grensen uten visum i passet!

Russeren måtte snu og ta med seg personene som skulle over tilbake til den russiske grensestasjonen.»

Bekrefter ikke Storhaugs versjon

Ifølge Storhaug og Karlsen markerte denne handlingen slutten på asylankomster over Storskog. De skriver også at de har vært i kontakt med statssekretær Jøran Kallmyr, at han var til stede og kan bekrefte historien.

Kallmyr har en litt annen versjon når Nettavisen ber ham forklare:

- Artikkelen de har skrevet er nok litt preget av en teori de har forsøkt å underbygge. Selv var jeg ikke på grenseovergangen når dette skjedde. Jeg var på vei til Storskog, men hadde ikke kommet lenger enn til flyplassen, sier Kallmyr.

Varslet om fremskutt grensekontroll

Ifølge statssekretæren var det flere ting som etter alt å dømme bidro til å stoppe trafikken over Storskog i fjor.

- Husk på at vi på dette tidspunktet hadde tatt i bruk flere virkemidler. Vi hadde begynt å returnere og vi hadde lagt press på russiske myndigheter. Dagen før hadde politimesteren også varslet russerne om fremskutt grensekontroll. Dette handlet ikke bare om den konkrete episoden, sier Kallmyr.

- Men kunne dere ha stoppet dette tidligere ved å være mer kontante overfor russerne når det gjaldt visumreglene?

- Her har det vært prøving og feiling underveis, og per dags dato vet vi ennå ikke hvorfor det plutselig ikke kom flere over Storskog. Vi har aldri fått noen forklaring fra russerne på dette, sier Kallmyr.

Fra 1. juni i fjor til årsskiftet ble 166 personer bortvist på grensen ved Storskog, ifølge Politiets utlendingsenhet.