En gjeng med væpnede menn stormet to landsbyer i den nigerianske delstaten Zamfara mandag. Politiet sier at 23 landsbybeboere ble drept i angrepet, som antas å være en hevnaksjon.

- De gikk fra dør til dør og skjøt landsbybeboere. I noen tilfeller kuttet de strupen på dem med kniver, sier en anonym politimann til nyhetsbyrået AFP.

- De drepte 21 beboere. Deretter tok de seg videre til neste landsby hvor de skjøt og drepte ytterligere to personer. Så langt ble 23 mennesker drept i angrepet, forteller politimannen.

- Hevnaksjon
Det blodige angrepet skjedde midt på natten. Det skal ha vært 80 mennesker som deltok. Kilder hevder angrepet var en hevnaksjon på landsbybeboere, som angivelig hadde drept lokale banditter for å sette en stopper på gjentakende plyndring og ran.

Den islamistiske, militante gruppen Boko Haram har blitt beskyldt for en rekke grusomme terroraksjoner i Nord-Nigeria. Men så langt er det ingen ting som tyder på at de var involvert i mandagens angrep.

To ulike konflikter
Nigeria-ekspert Morten Bøås sier det må skilles mellom Boko Harams aksjoner og lokale oppgjør.

- Det er to ulike kontekster. Det ene er de spektakulære, hypervoldelige aksjonene til Boko Haram, sier seniorforsker ved Fafo, Morten Bøås, til Nettavisen.

Mens de lokale konfliktene, som blant annet fant sted i Zamfara, utspiller seg først og fremst mellom fastboende og seminomader i Nigerias midtbelte.

- Dette er et område som er stappfullt av lokale landkonflikter. Det som ligger i grunn er ikke det som blir sagt i moskeen eller i kirken, men en pågående konflikt om ressurser, land, beiterettigheter og vann. Når det ikke er en statsmakt som kan regulere det, så kommer disse konfliktene ut av kontroll. De blir dessverre veldig ofte stygge, sier Bøås.

- Ikke involvert
Bøås sier at Boko Haram så langt ikke er involvert i disse lokale landkonfliktene.

Derimot har Boko Haram gjort seg svært bemerket i området i nord, og er en brikke i det politiske spillet mellom den muslimske eliten i nord og den kristne eliten i sør.

- Det Boko Haram prøver å oppnå, er å iscenesette en religiøs konflikt hvor håpet er å framprovosere så harde tilbakeslag fra staten og kristne grupper i landet - at det utvikler seg til borgerkrigslignende tilstander, sier Bøås.

Med dette håper Boko Haram, ifølge Bøås, at muslimer vil slutte seg til bevegelsen og deres mål om å danne en muslimsk stat som styres av sharialover.

Politisk krise
Nigeria er Afrikas mest folkerike landet med 160 millioner innbyggere. Landet, som har 250 etniske grupper, er fylt med motsetninger. Men hovedkonflikten utspiller seg mellom eliten i nord og sør.

- Nigeria er herjet av en politisk krise mellom eliten i nord og eliten i sør. Dette handler ikke om religion, men om kontrollen av statsapparatet.

Bøås sier at eliten i nord bruker til en viss grad Boko Haram politisk mot eliten i sør.

- Det er ganske skruppelløse politikere i nord som bidrar med støtte til Boko Haram. De støtter dem ikke om å danne en muslimsk stat, men bruker dem rett og slett, sier han.