Gå til sidens hovedinnhold

Stormskader for over 40 millioner

Stormene som har herjet kyst-Norge de siste par ukene har skadet boliger og næringseiendommer for minst 40 millioner kroner.

Informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon sier til TV 2 Nettavisen at han i morgentimene i dag har fått inn mellom 600 og 700 skademeldinger fra forsikringsselskapene i Norge etter stormene Inga, Hårek og Gudrun.

De tre stormene har nærmest avløst hverandre og sørget for store skader på privatboliger, fritidsboliger og næringseiendommer fra Sørlandskysten og helt opp til Nord-Norge.

Vestlandet hardest rammet
- Stormen Inga har slått spesielt hardt ut på Vestlandet, mens Gudrun tok for seg Sørlandskysten. Hårek rammet den nordlige delen av Vestlandet og helt opp til Nord-Norge. Tar du med flo i Oslofjorden som en følge av stormene, er stort sett hele kysten fra indre Oslofjord til Nord-Norge berørt av stormene vi har opplevd de siste ukene. Men totalt sett er det nok Vestlandskysten som har hatt den største storm-belastningen, forteller Stein Haakonsen.

Minst 40 mill. kroner
Skadeomfanget etter stormene er stort – mellom 600 og 700 skader er meldt inn allerede. Dette tallet blir trolig høyere etterhvert som forsikringstakere får meldt fra om skader i tiden fremover.

- En gjennomsnittlig naturskade ligger vanligvis på mellom 50.000 og 60.000 kroner. I dette tilfellet har vi fått melding om flere større skader, slik at snittet nok ligger noe høyere. Dermed snakker vi nok foreløpig om skader for om lag 40 millioner kroner etter de tre stormene. Men jeg understreker at dette er høyst foreløpige tall som kan endre seg, informerer Stein Haakonsen.

Vind og vann
Forsikringsselskapet melder om to hovedtyper skader etter stormene: Vind- og vannskader.

- Når det gjelder vindskader, var nok ”Inga” den som sørget for de største herjinger. I tillegg sørget ekstremværet for at mange kjelleren ble oversvømmet. Vannskader på eneboliger og næringseiendommer utgjør en stor andel av skademeldingene, sier Haakonsen.

Nyttårsstormen 1992
Uværet som har herjet de siste par ukene er likevel ingenting i forhold til den store nyttårsstormen på nord-vestlandet i januar 1992 - som resulterte i 33.000 skader og omlag 1,3 milliarder kroner i erstatningsutbetaling.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken