Gå til sidens hovedinnhold

Stort hjelpeapparat på Gardermoen

Rundt 100 helsepersonell i tillegg til politi, Sivilforsvaret, Røde Kors, prester, krisepsykiatere venter på Gardermoen når den første store bolken med nordmenn kommer hjem fra katastrofeområdet i Thailand i natt.

- Mottaksapparatet er stort med mange frivillige. Jeg vet ikke hvor mange det teller alt i alt, sier Sissel Edvardsen, informasjonsansvarlig for mottaksapparatet, til TV 2 Nettavisen onsdag kveld.

Mottaksapparatet skal ta seg av både passasjerer og pårørende når den første store transporten av passasjerene fra katastrofeområdene kommer i natt og i dagene framover.

Ledes av politiet
Fungerende politisjef ved Gardermoen politistasjon Hans Holmgrunn leder koordineringen av arbeidet.

Helsepersonell vil gå ombord i flyene når de ankommer for å hjelpe ut barn og de mest rammede først. Umiddelbart blir barnevernstjenesten i Ullensaker kommune koplet inn i forhold til barna. De skadde får tilbud om å møte helsepersonell. Passasjerene får også utdelt nødvendige klær og mat og drikke, heter det i en melding fra Utenriksdepartementet onsdag.

Får låne telefoner
Passasjerene blir geleidet ned i et avsperret ankomstområde der det blir registrering av politi samtidig som helsepersonell og sosialtjeneste er tilgjengelig. Helsepersonellet kommer i hovedsak fra Helse Øst og kommunehelsetjenesten i Ullensaker med forsterkninger fra omkringliggende kommuner, samt frivillige fra Røde Kors. Det er også bestilt 40-50 telefoner som gjøres tilgjengelig for passasjerene.

Skjermes for medier
Passasjerene skal bli informert om at de kan velge å gå ut i den vanlige ankomsthallen der det kommer til å være presse eller om de vil bli skjermet fra pressen og kjørt med buss til mottakssenteret på Radisson SAS Hotell Gardermoen, som helsemyndighetene har leid.

Sivilforsvaret registrerer
Sivilforsvaret har ansvar for å ta imot passasjerene når de ankommer hotellet for å registrere dem i et omsorgssenter. Sivilforsvaret vil også registrere pårørende og bidra til gjenforening. Det vil være helsepersonell tilgjengelig for de pårørende som venter.

Pårørende må belage seg på å ta kontakt med Sivilforsvaret for å få hjelp til å finne sine eller vente selv i ankomsthallen. Pårørende kan ringe omsorgssenteret på telefon 63 93 31 35 eller 63 93 30 50.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken