Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget gir én mrd. ekstra

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): Partiene på Stortinget er enige om å gi én milliard kroner ekstra til hjelpearbeidet etter flomkatastrofen.

Det ble klart etter et møte mellom partiene på Stortinget som var ferdig rett før klokken 17.00.

Statsminister Kjell Magne Bondevik opplyste at partiene er enige om en bevilgning på én milliard kroner som kommer i tillegg til de 100 millioner kronene som allerede er bevilget fra UDs katastrofefond.

- Regjeringen foreslår en tilleggsbevilgning på en milliard norske kroner til bistand og hjelpeprosjekter. Denne milliarder skal altså ikke være på beskostning av bistand til u-land eller aktiviteter i andre departement og deres engasjement, sa Bondevik på en pressekonferanse etter møtet.

Ifølge utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson vil det meste av den norske hjelpen gå til prosjekter i Sri Lanka og Indonesia.

Tidligere i dag snakket TV 2 Nettavisen med flere fremtredende politikere om tilleggsbevilgningen til flomofrene:

- Vi bør være veldig klare på at vi snakker ikke om millioner, men om milliarder, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Hun mener at norske myndigheter må ta hensyn til at det både er behov for akutt hjelp og også hjelp over tid fordi skadene er så enorme.

- Norge må gi en beskjed om at vi tar vår del av ansvaret og forplikter oss over tid. Vi bør ta et spesielt ansvar for Sri Lanka, der vi har kontakter fra før. Der er norske organisasjoner inne, og der kan vi gjøre en forskjell.

Hun er opptatt av at de som er ofre i Norge også må få nødvendig hjelp.

- Vi må sørge for at de ulike støtteorganisasjonene har penger til å holde telefonene åpne, og at kan ha folk til å ta vakter. Det kan dessuten være ekstra behov i forhold til psykiatrien i kommunene.

- Pårørende må få dekket reiser
Frp har tidligere sagt at norske myndigheter bør gi en milliard kroner fra oljefondet til nødhjelparbeidet. Nå krever partiet også at pårørende som har reist for å lete etter sine kjære i Sørøst-Asia må få dekket sine utgifter.

Morten Høglund, som sitter i utenrikskomiteen for Frp på Stortinget, sier at regjeringen så langt som mulig bør etterkomme kravene fra pårørende etter flombølgekatastrofen.

- Selv om pårørende er blitt frarådet å reise, er det forståelig at de likevel har gjort det. Vi vil be om at kravene deres, for eksempel flyutgifter, så langt som mulig dekkes, sier Høglund til TV 2 Nettavisen.

Arbeiderpartiet er sikre på at Norge vil gi mer enn en milliard kroner til akutt nødhjelp og mer langsiktig hjelp, men Ap-leder vil høre regjeringens vurderinger av hjelpebehovet før man er mer konkret på hvor mye som skal bevilges.

Usikker på gjeldssletting
Senterpartiet synes det er naturlig at Norge legger seg på omtrent en milliard kroner til hjelpearbeidet etter flomkatastrofen.

- Det er viktig å få en bredest mulig enighet om beløpet. Jeg er usikker om gjeldssletting, som er blitt diskutert som en mulig del av hjelpearbeidet, er den rette type hjelp i denne situasjonen, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad.

- Utenriksminister Jan Petersen sier at han ikke regner med at det vil bli noe problem å bli enige om hvor mange penger Norge vil gi til hjelpearbeidet.

Ap-leder Jens Stoltenberg tok i går initiativ overfor statsminister Kjell Magne Bondevik om et møte mellom de parlamentariske lederne på Stortinget og regjeringen. Møtet var ferdig rett før klokka 17.00.

USA har hittil gitt de rammede landene 350 millioner dollar, eller rundt 2,1 milliarder kroner, for å hjelpe de som overlevde flombølgen.

Kommentarer til denne saken