NEDRE VOLLGATE (Nettavisen): - En tunnel inn til Stortinget til flere hundre millioner er vel påkrevd, men at det skal ta knekken på meg synes jeg er tragisk, sier Petter Dahl, daglig leder i People & Coffee, til Nettavisen.

Dahl har drevet kafeen i Rådhusgata i Oslo sentrum i 10 år, men nå kan det gå mot slutten. Etter at Stortinget startet forberedelsene til byggingen av den 250 meter lange stortingstunnelen rett utenfor i fjor høst, har nemlig omsetningen rast.

- Det er bråstopp, og nesten halvert omsetning fra dag én, sier han og kikker oppgitt ut av kafévinduet på sperringene som er satt opp i gata.

SLØSERIPRISEN: Eksperter stempler Stortingets milliardsluk som sløsing

Dahl er en av flere næringsdrivende i området som nå opplever en stor omsetningssvikt, og som er oppgitt over Stortingets mangeårige prosjekt.

Først i 2018 skal byggearbeidet være ferdig. Det betyr tre år med kaos.

- Halvmaraton ...

I Nedre Vollgate, der tunnelen til Stortingets nye varemottak skal bygges, er det en anleggsplass. Sperringer, gravemaskiner og groper gjør det vanskelig å ta seg fram, og dermed styrer mange unna bedriftene der.

- Kundene er jo fysisk sperret fra å komme hit. De må jo gå en halvmaraton for å finne fram, sier Dahl.

Han forteller at han har prøvd å holde humøret oppe, og har gjort en del tiltak for å redusere kostnadene, men at han nå er i ferd med å gi opp.

Les også: Her skal Stortinget bygge en 250 meter lang tunnel

Dermed står kafeens 10 arbeidsplasser i fare for å forsvinne.

- Vanligvis var det et rush av kunder på morgenen, men det er det ikke nå. Det er ingen eller bare noen få som kommer hit før klokken 09, sier han.

Og kafeen er helt avhengig av drop-in-kunder, men på grunn av anleggsarbeidet utenfor er det veldig få som spaserer forbi.

- Det er bare tre år siden sist de gravde opp gaten her, og nå graver de den opp igjen. Man føler seg ganske maktesløs, sukker Dahl.

(Artikkel fortsetter under bildet)

- Må trolig legge ned

Stortingets prosjekt er kostnadsberegnet til 1,45 milliarder kroner, og inkluderer både byggingen av stortingstunnelen og en helrenovering av Prinsens gate 26.

Hele Nedre Vollgate skal graves opp, og tunnelen skal støpes i grunnen.

- Hva blir konsekvensen for deg og kafeen at omsetningen har gått ned?

- Konsekvensen blir vel at jeg vil komme til å måtte legge ned, og at jeg kommer til å sitte igjen med gjeld etterpå som jeg må betjene. For selv om jeg har et AS, har jeg et ansvarsforhold overfor mine leverandører, sier Dahl, og legger til:

- Når Stortinget ødelegger omsetningen min, og kemneren skal ha sitt, så skjærer det seg.

Gunnar Stavrum: Stortinget bør granske sin egen millionsprekk

Han sier han heller ikke har fått særlig med informasjon fra Stortinget.

- Det er ikke noe kommunikasjon, ikke noe informasjon og ikke noen hjelp på noen som helst måte. Jeg er veldig skuffet. Det er David mot Goliat, jeg er så liten og det er ikke noe jeg kan gjøre, sier Dahl.

- Burde tatt mer hensyn

Han karakteriserer området som veldig hyggelig, og synes det er trist om han må gi opp prosjektet sitt.

- Det er en fryd å være her, og det har gått riktig vei hele tiden. Jeg har ikke hatt noen tanker om å slutte med det her før nå, sier Dahl.

- Hva har du å si til Stortinget?

- Jeg synes det er hoverende at de opptrer på denne måten her, at de bare kan gå ut og bruke millioner av kroner og så husker de ikke at det faktisk er mange næringsdrivende rundt her som de rett og slett tar livet av når de setter i gang. De næringsdrivende er ikke med i planen, sier han.

Dahl mener Stortinget burde lagt mer til rette for de næringsdrivende mens de bygger tunnelen.

- Jeg er heller ikke tilbudt noen kompensasjon, noe det burde har vært. Nå er jeg i tenkeboksen for hva jeg skal gjøre videre, sier Dahl.

(Artikklen fortsetter under bildet)


- Omsetningen ned 60 prosent

Men People & Coffee er ikke den eneste bedriften som sliter på grunn av Stortingets byggearbeid. Like rundt hjørnet for kafeen ligger Mester rammer og Artgate, som selger rammer og kunst.

- Det er jo en katastrofe for en bedrift som blir sperret inne på denne måten i flere år, sier daglig leder Georg Uhlmann til Nettavisen.

Butikken er også avhengig av drop-in-kunder, men de har nå blitt borte.

- Det er vel kanskje vi som blør mest på grunn av dette. Omsetningen har gått ned med i hvert fall 60 prosent, forteller Uhlmann.

Han sier det kommer noen faste kunder, men at det er vanskelig å få folk inn i butikken, som er blitt nærmest en øy på grunn av gravearbeidet.

- Når du omtrent ikke greier å komme fram til butikken, så sliter du jo litt. Det er jo egentlig fantastisk at noen kommer inn der i det hele tatt. Det er en vandring mellom gravemaskiner, lastebiler og sperringer. Du skal nesten være modig for å passere der, sier Uhlmann.

Også han sier de har vurdert å legge ned mens arbeidet pågår, men at de ikke vil gjøre det fordi kundene da vil bli helt borte.

- Hadde vi bare hatt en butikk og skulle levd av den, så hadde det gått galt, men nå har vi ti butikker så de bærer denne butikken, sier han.

Det Uhlmann frykter nå, er at prosjektet også blir forsinket.

- Det blir sikkert utsettelser, for de har vel funnet rør og ledninger de ikke viste lå der. Jeg vil jo også tro at dette er en forholdsvis dyr måte å lage en ekstra inngang til Stortinget på, så det hele er litt komisk, sier Uhlmann.

- Vanskelig å komme hit

Litt lenger bort i gata, finner vi tomannsbedriften Stein Kristiansen frimerker. Også de merker gravingen - helt opp til inngangsdøra.

- Kundene synes det er vanskelig å komme hit, særlig eldre mennesker som er litt dårlig til beins, sier daglig leder Stein Kristiansen.

Han forteller til Nettavisen at han har en del kunder som kommer med bil, og at det nå er helt umulig for dem å komme fram til butikken.

- Det kommer ikke som noen overraskelse. Jeg har visst om det i noen år og har mentalt vært forberedt på dette, for jeg har vært gjennom tilsvarende byggearbeid tidligere, sier Kristiansen.

Også han merker at omsetningen går ned.

- Det vil gå utover salget, men likevel er det ikke noe alternativ. Husleia løper uansett, og jeg må bare være her, sier han, som også satser på postordresalg.

- Et idiotprosjekt

Kristiansen har drevet frimerkebutikken sammen med kona siden 80-tallet. De har holdt til i Nedre Vollgate siden 1999.

- Forstår du at Stortinget må bygge tunnelen?

- Ja, hvis de er så redde terrorister som jeg tror, og det er jo ikke deres penger. Så jeg ser på dette som et idiotprosjekt, når de skal bruke alle disse pengene. De kunne brukt pengene på noe annet, mener han.