Gå til sidens hovedinnhold

- Straffen mot Løke er for hard

Frank Løke får støtte av omdømmeekspert.

For noen dager siden smalt bomben da det ble klart at Robert Hedin, landslagssjef i håndball, ikke bare sendte strekspiller Frank Løke hjem fra VM, men ut av norsk landslagshåndball så lenge han er sjef. Bakgrunnen for den kraftige represalien var at Løke hadde brutt lagets alkoholregler og lagets interne spilleregler.

Løke sendte så ut en pressemelding der han slaktet Norges håndballforbund for måten han ble behandlet på.

Nå får Løke støtte av en av landets fremste omdømmeeksperter.

- Dette er for strengt. Det bør finnes tilgivelse for det Løke har gjort, så lenge han angrer, sier Trond Albert Skjelbred, partner i Nor PR til NA24 Propaganda.

- Karantene er nok
Han mener at Løke heller kunne fått noe kampers karantene.

- Med forbehold om at det er mye uønsket atferd fra Løkes side som har skjedd over tid burde dette være straff nok. Han bør få muligheten til å komme tilbake igjen. Hoppledelsen utestengte i sin tid hopperen Lars Bystøl for alkoholbruk, men han fikk komme inn i varmen igjen. Raust. Belønningen var som kjent et OL-gull. I tillegg fremstod hopplandslaget som varme, ansvarlige og inkluderende, sier Skjelbred.

Han lurer på om landslagets skuffende resultater sammenlignet med forventningene kan ha hatt noe å si.

- Jeg har et veldig godt inntrykk av landslagssjef Robert Hedin. Han er flink i mediene, er generelt i godt humør og fremstår som åpen for kritikk. Derfor virker denne avgjørelsen av landslagsledelsen som underlig. Det er mulig at timingen har hatt noe å si, og de svake resultatene i VM, sier Skjelbred.

Slaktet forbundet
Løke selv virker i hvert fall å ha blitt overrasket over det som skjedde.

«Det jeg er utrolig skuffet over er behandlingen jeg har fått i etterkant. Jeg ble rett og slett kastet ut av troppen uten å kunne forklare meg. Og har i skrivende stund enda ikke hørt noe fra noen i NHF. Vi ble enige om at uansett skyldig eller uskyldig måtte jeg reise hjem», sier Løke i meldingen, ifølge NRK.

Løke reagerer også på at saken nådde pressen.

«Vi ble enige om at vi skulle holde det internt. Når jeg ankommer Sandefjord tre timer senere har landslagsledelsen stått fram i media og slaktet meg».

I tillegg slaktet han håndteringen, uavhengig av skyldspørsmålet.

«Jeg reagerer på det sterkeste at min arbeidsgiver ødelegger mitt gode navn og rykte på denne måten. Uansett skyld eller uskyld er NHF min arbeidsgiver og som arbeidstaker har jeg krav på respekt og integritet.»

- Grunnen til hjemsendelsen er en kombinasjon av Franks skadesituasjon og brudd på interne regler, sa hovedleder for det norske herrelandslaget, Espen Karlsen til Nettavisen.

Les mer: Sendt hjem fra VM

Ser til Sverige
Ifølge Skjelbred har idrettsverden et godt stykke å gå i forhold til åpenhet rundt avgjørelser, sammenlignet med næringslivet.

- Den mest ekstreme formen av åpenhet jeg har sett i det siste er det sykehusdirektør Just Ebbesen ved Sykehuset Østfold som står for. Han varsler at feil og rutinesvikt ikke lenger skal holdes innen husets fire vegger, men legges ut på nett, sier Skjelbred.

- Vi ønsker størst mulig åpenhet. Vi tror at åpenhet kan gjøre at de ansatte vil rette opp feil og lære av det som har skjedd, sier Ebbesen til VG.

Han har blant annet blitt inspirert av Karolinska Universitetssykehus i Stockholm, som skriver og legger ut rapporter om feil som begås der pasientene er anonymiserte. Telefonnummeret til aktuell overlege legges også ut.

- Åpenhet er ofte en forutsetning for å avdekke feil. De virksomhetene som er flinke til å avdekke feil, har også de beste forutsetningene for å rett opp og forebygge feil, sier Morten Slettemyr, jurist ved Helsetilsynet Østfold til VG.

Mye bråk med Løke
Frank Løke har også vært i hardt vær tidligere, og det er denne historikken som har fått ledelsen til å reagere så hardt på regelbruddet denne gangen.

Blant annet havnet strekspilleren i fyllearresten, sammen med Bjarte Myrhol, under et landslagsopphold i Frankrike i 2008.

Løke og Myrhol var også involvert da fire landslagsspillere kjøpte ulovlig øl av en lastebilsjåfør fra Makedonia i Sverige i 2007.

Og under Kroatia-VM i 2009 smalt det for tredje gang. Den gang ble Løke ilagt en bot etter at en fuktig kveld som blant annet hadde medført to knuste lamper på hotellet.

I 2009 var veteranen også involvert i overgangsbråk og ble bøtelagt med 20.000 euro etter å ha skrevet under for RK Zagreb, etter først å ha signert for danske Skjern.

Han fikk også en utestengelse på ni måneder fra internasjonal håndball på grunn av dette.

Les mer: Løke fortsatte å drikke utover natten

Kommentarer til denne saken