Gå til sidens hovedinnhold

Strålebehandling av barn skadelig

Strålebehandling av hodet på små barn kan påvirke intelligensen. Det viser en svensk undersøkelse.

Undersøkelsen er gjort ved Karilinska institutet i Solna. 3000 barn som ved ett-årsalderen fikk strålebehandling for å fjerne fødselsmerker på hodet er sammenlignet med barn som ikke er utsatt for strålebehandling.

Presterer dårligere

Og resultatene er tydelige, skriver Svenska Dagbladet. Barna som ble utsatt for stråling presterer dårligere enn de ubehandlede barna når de når skolealder.

Også intelligenstester gjennomført på soldater i førstegangstjeneste viser en sammenheng mellom intelligens og strålebehandling i barndommen.

Jo høyere strålingsdoser som bar brukt, jo dårligere presterte man på intelligenstesten, viser undersøkelsen.

- Bør påvirke rutinene

Professor Per Hall ved Institusjonen for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska institutet har ledet undersøkelsen.

Han sier til Svenska Dagbladet at resultatet bør føre til en skjerping av rutinene for bruk å strålebehandling av barn, samt en minimering av stråledosene som brukes.

- Strålebehandling er et utmerket hjelpemiddel, men i dag gjøres disse behandlingene ofte rutinemessig og litt for lettvint. Det hadde vært bedre å la barnet bli innlagt til observasjon i stedet, sier han.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk