Gå til sidens hovedinnhold

Streikefare før 1. mai

Kampanjen for streik i byggebransjen mislyktes. Samtidig vokser faren for streik i kommunal sektor.

Det blir ikke streik i industrien og byggebransjen. Det ble et klart ja i uravstemningene både for industrien og for byggfagene. Streikefaren, om den overhodet eksisterte etter at Fellesforbundet og NHO ble enige om en avtale, er dermed avverget.

NA24 - din nye næringslivsavis.

For industrien ble partene enige om en videreføring av AFP-ordningen, med regjeringens hjelp, 75 prosent av medlemmene sa ja til forslaget fra Fellesforbundet og dermed unngikk forbundet streik i industrien. Over 70 prosent av medlemmene deltok.

- Når så mange som over 70 prosent av medlemmene deltar vet vi at resultatet står på egne bein og at det er et resultat av en god demokratisk prosess, sier Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen.

I byggeindustrien rakk de å streike en dag, før partene ble enige. En kampanje for å forkaste resultatet og sende byggearbeiderne ut i en lengre streik mislyktes totalt. 63 prosent av medlemmene sa ja.

- Spesielt for byggfagene hvor det var uenighet i forhandlingsdelegasjonene var det viktig at frammøtet var så godt og at medlemmene fikk si hva de mente om det framlagte forslaget. Det hersker ingen tvil om resultatet og det er bra, sier Bjørndalen i en melding.

Streikefare øker derimot i kommunal sektor. I går marsjerte forhandlingslederne Jan Davidsen i LO Kommune og Helga Hjetland ut av Kommunenes hus og brøt dermed forhandlingene med KS.

Totalt 400.000 kommunalt ansatte er omfattet av forhandlingene. De krever at lønnsforskjellene mellom privat og offentlig sektor utjevnes, men tilbudet fra arbeidsgiveren var ikke bra nok for LO Kommune og Unio. Dermed fant hverken YS eller Akademikerne grunn til å forhandle.

Ifølge LO Aktuelt tygget de på arbeidsgivernes lønnstilbud siden i ett døgn og ga svar til motparten i dagens forhandlinger. Svaret fikk de i form av et nei.

- Arbeidsgiverne har brukt disse forhandlingene til å rive ned våre faglige rettigheter, sa Hjetland og var provosert KS vil endre lærernes lønnssystem slik at det er lærernes stilling, og ikke deres kompetanse, som skal bestemme lønna. I tillegg mener hun KS bryter egne løfter om å prioritere sykepleiere og førskolelærere ved dette oppgjøret.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken