Gå til sidens hovedinnhold

Streiken er over

Streiken i kommunesektoren er over. I morgen klokka 06 er alle de streikende tilbake på jobb.

RIKSMEKLINGSMANNENS KONTOR/OSLO (Nettavisen): Unio-streiken er over etter et møte mellom partene hos meklingsmannen onsdag.

Partene i kommuneoppgjøret ble onsdag kl 10 kalt inn til møte meklingsmann Dag Nafstad. Kort tid etterpå ble det klart at streiken er over. Meldingen er at alle de streikende skal være på jobb igjen som vanlig fra torsdag morgen klokka 06.

Løfter om lønnsutvikling
Rammen er den samme som før streiken startet, 6,3 prosent, men streikeleder Helga Hjetland er fornøyd. KS har lovet Unio en like god lønnsutvikling som andre grupper i kommunesektoren.

- Vi har fått løfter om at vi skal få mer hvis det viser seg at vi henger etter i lønnsutviklingen de kommende årene og dessuten løfter om likelønn, sier hun til Nettavisen.

- Trengte modning
Meklingsmann Dag Nafstad fikk spørsmål fra pressen om meklingen kunne vært håndtert annerledes og om den omfattende konflikten dermed kunne vært unngått.

- Det er ikke bagateller dette dreier seg om. Slike ting må ofte modnes og gjennomarbeides før det blir en løsning, svarte meklingsmannen.

Les pressemelding fra Unio her (Word-dokument)

Enige likelønn-mål
I en pressemelding fra KS heter det at Unio og KS er enige om viktigheten av at kommunesektoren leverer gode tjenester innenfor blant annet de viktige tjenesteområdene barnehage, utdanning, kultur og helse. Videre heter det at KS og Unio er enige om behovet for et godt lønnsnivå og en positiv lønnsutvikling for utdanningsgruppene i kommunesektoren.

Det understrekes at kommunesektoren har en utfordring i forhold til likelønn for de kvinnedominerte gruppene.

Les hele avtalen her (pdf-fil)

Streiken i Oslo kommune fortsetter

Ifølge Unio har det derimot ikke vært kontakt mellom dem og Oslo kommune. Streiken i Oslo kommune fortsetter derfor.

- Selv om det er en løsning i KS, har vi ennå ikke hatt kontakt med Oslo kommune, sier Ellinor Gilberg, streikeleder for Unio i Oslo.

Unio trapper torsdag opp streiken i Oslo kommune. Da vil det være 1500 Unio-medlemmer i streik i Oslo kommune.

Streiket i 13 kommuner
Unio-streiken i KS-området omfattet 13 kommuner og 11.200 arbeidstakere og varte i 12 dager. Konflikten var lenge ansett som helt fastlåst. Den siste opptrappingen skjedde tirsdag morgen.

Det var meklingsmann Dag Nafstad som tirsdag tok initiativ til å bringe partene sammen igjen for å se om det var mulig å få til en løsning. Nafstad skapte forøvrig overskrifter under streiken da han midt under konflikten plutselig tok turen til Kanariøyene. Onsdag fortalte han Nettavisen at det slett ikke var snakk om noen ferie, men at han bor fast i Spania og at han har holdt seg løpende orientert om situasjonen fra sin øy. Mandag var han tilbake på norsk jord.

Kommentarer til denne saken