Helsesekretærer, portører, ambulansesjåfører og kjøkkenpersonell gikk tirsdag morgen ut i streik ved Nordlandssykehuset i Bodø, melder Avisa Nordland.

Fungerende personalsjef Toril Solbu sier streiken vil få store konsekvenser, og at streiken har fått betydning allerede før den har kommet skikkelig i gang.

Går utover pasientene

- Det har vært stor aktivitet i helga for å få dette til å gå opp. Streiken vil få store konsekvenser, og det er pasientene som rammes, sier Solbu.

Hun peker på at hele den merkantile tjenesten på sykehuset lammes, at det ikke vil bli skrevet inkomstjournaler, epikrise eller notat ved operasjon.

- For pasientene vil dette bety vil dette bety forsinkelser, det samme gjelder prøvesvar. Dokumentasjonen er uhyre viktig for å følge opp pasientene, sier Solbu til Avisa Nordland.

I tillegg til skrivetjenesten, peker hun på kjøkkenet som den avdelingen som blir hardest rammet av streiken.

Får ikke riktig kost
- Det er her det er mest kritisk.

På diettkjøkkenet står man fra i dag uten ledelse, ettersom leder er på ferie og fungerende kjøkkensjef er tatt ut i streik. I en tid hvor bemanningen allerede er marginal, vil det merkes når en diettkokk og to erfarne kjøkkenassistenter er tatt ut i streik.

- Det sier seg selv at når 30 prosent av maten til sykehuset er diettkost, så får det konsekvenser. For eksempel vil en stor gruppe som har behov tilpasset kost ikke få dette. For de som er avhengige av fruktosefri diett vil vanlig kost kunne føre til diaré, noe som igjen vil bidra til dehydrering. Streiken er til fare for helse, men ikke til fare for liv. Trolig vil streiken gjøre at diettkjøkkenet må stenge i løpet av dagen, sier Solbu til Avisa Nordland.

Rammer kreftpasienter likevel?
Som Avisa Nordland meldte i tirsdagsutgaven er Nordlandssykehuset avdeling psykiatri, barneavdelinga og kreftavdelinga skånet for uttak i denne omgang. Solbu mener det ikke betyr at disse ikke rammes indirekte av streiken.

- Det vil bli forsinkelser i blodprøvesvar. Det får betydning for kreftpasienter. Når psykiatrien ikke får levert riktig mat, vil det også få konsekvenser. Men vi kommer til å følge situasjonen tett, og vi vil i løpet av formiddagen ha et møte med klinikksjefene om situasjonen, sier fungerende personalsjef Toril Solbu.

Les flere nyhetssaker fra Avisa Nordland her.