Gå til sidens hovedinnhold

Streiket for ingenting

De 11.200 kommuneansatte som streiket får ikke mer i lønningsposen neste år enn før de stengte skoler og barnehager.

- Rammen er på 6,3 prosent. Den er uendret sier riksmeklingsmann Dag Nafstad.

Streiken avblåst
Onsdag formiddag ble Unio-streiken i kommunene avblåst etter 12 dager. Streikende skal være på jobb igjen som vanlig fra torsdag morgen klokka 06. Streiken i Oslo fortsetter, ettersom Unio-Oslo har egne forhandlinger med Kommunenes Sentralforbund (KS).

Helga fornøyd
Selv om de streikende ikke får mer i lønn neste år enn det de ble tilbudt før de gikk ut i streik, er Unios streikeleder Helga Hjetland fornøyd. Streikegruppene har nemlig fått løfter om at de skal få mer i lønn om to og tre år hvis de blir hengende etter i lønnsutviklingen i kommunene.

- Vi har fått forsikringer om at våre medlemmer får mer penger neste år dersom det viser seg at de henger etter i sammenlignet med andre ansatte i kommuner og fylker. Dessuten har vi fått tydelige løfter om likelønn for kvinnedominerte grupper med høyere utdanning. Det må vi være fornøyd med, sier Hjetland.

- Ingen garanti
Administrerende direktør i KS Olav Ullern vil på sin side ikke gi noen garantier om at for eksempel lærerne skal få mer i lønn om to og tre år.

- Vi er blitt enige om prosedyrene, og hva som skal ligge til grunn for kommende lønnsoppgjør - uten at det ligger noen garantier til grunn, sier Ullern.

Lover rabalder
Det fnyser lederen for Utdanningsforbundet av.

- Jeg er sikker på at det som ligger i en protokoll vil gjelde, ellers blir det et helvetes rabalder, sier Hjetland til Nettavisen.

- Ingen bagateller
Meklingsmann Dag Nafstad tilbakeviser at han gjorde en dårlig jobb da han ikke fikk partene til å bli enige etter mekling 16 timer på overtid for 12 dager siden.

- Det er ikke bagateller dette dreier seg om. Slike ting må ofte modnes og gjennomarbeides før det blir en løsning, svarte meklingsmannen.

På grunn av en «misunnelsesverdig stor» streikekasse, har lærernes inntekt under streiken vært tilnærmet uendret fra det normale nivået.

- Det er uvanlig når en har vært i streik, sier Hjetland. Medlemmene hennes får dessuten lønnsøkning med tilbakevirkende kraft fra 1. mai.

KS tjente på streiken
Kommunene har på sin side spart på at de har sluppet å gi kommuneansatte lønn. Stavanger har for eksempel 2.250 kommuneansatte i streik, og har alene spart 2,5 millioner kroner dagen.

Kommentarer til denne saken