Gå til sidens hovedinnhold

Strid om Obamas etterfølger

Skandalguvernør Rod Blagojevich utnevnte tirsdag Barack Obamas etterfølger. -Kan ikke aksepteres, mener Obama.

Den amerikanske delstaten Illinois’ guvernør Rod Blagojevich ignorerte alle advarsler og utnevnte tirsdag delstatens tidligere justisminister Roland Burris (71) til Obamas etterfølger som senator i den amerikanske Kongressen.

Blagojevich er siktet for å ha forsøkt å selge plassen som senator til høystbydende, og Demokratene i delstaten har sterkt frarådet ham å foreta utnevnelsen.

Obama skuffet
Demokratene i Senatet har gjort det klart at de nekter å støtte utnevnelsen. Påtroppende president Barack Obama uttalte senere tirsdag at han er enig i at de ikke kan akseptere en utnevnelse foretatt av Blagojevich.

- Roland Burris er en bra mann og en fin offentlig tjenestemann, men demokratenes senatsmedlemmer gjorde det klart for flere uker siden at de ikke kan godta en utnevnelse foretatt av en guvernør som er beskyldt for å selge denne senatsplassen, skriver Obama i en uttalelse.

Han la til at han er skuffet over Illinois’ guvernør utnevnte hans etterfølger, tross alle advarslene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Bør trekke seg
- Det er beklagelig at på tross av oppfordringer fra alle femti senatorer vil guvernør Blagojevich gå til det ukloke skrittet å utnevne noen til Senatet som vil tjene under en skygge og bli plaget av spørsmål om uanstendighet, skriver senatorene i uttalelsen.

Både demokratene i Senatet og Barack Obama mener Blagojevich bør trekke seg.

- Jeg tror den beste løsningen er om guvernøren går av, slik at vi kan få en lovlig og formålstjenlig utnevnelsesprosess, sa Obama.

«Fucking golden»
Blagojevich ble siktet for korrupsjon, etter at FBI avlyttet telefonen hans.

- Jeg har noe (senatplassen) som er «fucking golden, du gir ikke det bort gratis», skal guvernøren ha sagt i en telefonsamtalene.

Selv sier Blagojevich at han ikke har gjort noe galt.

Godkjennes ikke
- Vær så snill, Ikke la anklagene mot meg gå ut over denne gode og ærlige mannen, sa Blagojevich da han introduserte Burris tirsdag.

Illinois Statssekretær Jesse White, som må godkjenne utnevnelsen, sa tirsdag vil han ikke gjøre det. Og Senatet ledere gjentar at de ikke ville akseptere noen oppnevnt av Blagojevich.

Dersom utnevnelsen var blitt godkjent, ville Burris blitt USAs eneste afroamerikanske senator.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken