Gå til sidens hovedinnhold

Strømkunder fikk «gresk» brev

Har du elektrisk effektfaktor bedre eller lik cosq=0,92?

Kundene forsto lite av brevet som dumpet ned i postkassen fra det lokale energiselskapet AS Eidefoss. Overharmoniske spenninger, spenningssprang og flimmerintensitet er ikke dagligdagse uttrykk for folk i Nord-Gudbrandsdal.

Energiselskapet har fått mange spørsmål, spesielt fra gårdbrukere i distriktet.

- Dette skjønner vi ikke noe som helst av. Eidefoss kan ikke sende ut en avtale til sine kunder med spesielle vilkår det ikke er mulig å forstå innholdet i, og meningen med, sier gardbruker Ola Jon Angard på Dovre til Gudbrandsdølen Dagningen.

Det er et vedlegg til brevet som har skapt hodebry. Brevet avsluttes slik: «For uttak av reaktiv effekt fra nettet, krever netteier at næringskunden skal ha en elektrisk effektfaktor bedre eller lik cosq=0,92, for lavere effektfaktorverdier krever netteier en avgift».

Gårdbruker Angard kan ikke forstå at energiselskapet kan sende ut et slikt brev, som ikke engang elektrikere forstår. I AS Eidefoss legger man seg flate. Selskapet forstår godt at folk reagerer, men opplyser at vedlegget viser til en kryptisk forskrift fra NVE, og at Eidefoss har gjort det de kan for å gjøre vedlegget leselig i brevet til kundene.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis