Gå til sidens hovedinnhold

Strømstads sexbløff

Derfor er Fredrik Strømstad viktig for Norge og klubblaget.

HOTEL BRISTOL (Nettavisen): - Hallo ja?

- Er det Arne Sandstø?

- Ja.

- Det er fra sextelefonen. Vi har registrert at du har en stor ubetalt regning til oss.

- ... Hva?

- En stor ubetalt regning etter bruk av sextelefonen, ja.

- Dette må være noe tull og tøys.

Så legger Odd-treneren på telefonen en dag i 2004. Han hører aldri noe mer. På den andre siden av tråden sitter to menn og humrer godt.

Fire år senere overtar Sandstø som hovedtrener i Start, og har en rekke samtaler med sine nye spillere. Så kommer turen til Fredrik Strømstad. Start-spilleren gliser godt da de møtes.

- Husker du telefonen om ubetalte sextelefon-regninger?

- Ja...?

- Det var vel egentlig meg og Jan Gunnar Solli det, gliser Strømstad.

Gratistjeneste: Følg Norge - Island på mobilen

Meld deg på nå: Ny sesong i Managerleague

Strømstad eller Ciljan?
Lørdag åpner Norge VM-kvalifiseringen mot Island på Ullevaal, og landslagssjef Åge Hareide er kun usikker på én posisjon. Spørsmålet er om Fredrik Strømstad eller Per Ciljan Skjelbred kan gjøre en best mulig jobb på banen mot islendingene.

Utenfor banen er det imidlertid liten tvil om at Fredrik Strømstad er i en egen klasse.

Sex-telefonbløffen til Arne Sandstø er én ting, men Fredrik Strømstad utenfor banen er også så mye, mye mer.

- Fredrik Strømstad er teambuilding de luxe, sier hans tidligere trener, Bård Wiggen.

- Han tar ikke stor plass, og er på en måte litt beskjeden. Men gi ham en scene og et oppdrag. Da leverer han, sier Tom Nordlie.

- Som bidragsyter i en tropp er han fantastisk. Jeg ville vel nesten hatt ham i troppen selv om han ikke var en god fotballspiller, sier Start-trener Arne Sandstø til Nettavisen.

- Han er en blidklump. Han har alltid godt humør, og jeg støtter Arne Sandstø fullt ut. Kåre Ingebrigtsen var samme type. Han var også en fyr jeg kunne hatt i en stall uavhengig av fotballkvalitetene, skryter Norges assistent-trener, Ola By Rise.

- Han er en energipåfyller, fortsetter han.

- Passer i alle ligaer
Strømstads tidligere trenere i Start skryter også uforbeholdent av 26-åringen som har tatt fransk fotball med storm etter overgangen fra Start til Le Mans i juli. Le Mans har overrasket stort med Strømstad og Thorstein Helstad på laget, og begge nordmennene har fått glitrende omtale.

- Jeg kom vel til Start i 1999. Før Fredrik kom inn på A-laget. Jeg husker ham imidlertid godt. Han «happet» alltid med ballen, og var alltid på sidelinjen når A-laget trente. Jeg er ikke overrasket over at han har slått til i Frankrike. Han har rett og slett så gode kvaliteter at han egentlig kan spille overalt, sier Jan Halvor Halvorsen, nåværende Notodden-trener.

Og:

- Jeg husker ham også som en morokar. Det var mange episoder. Jeg husker en gang på Gardermoen. Vi skulle fly til en bortekamp. Så kom det over callingen at flyet var innstilt. Ingen skjønte noe. Selvfølgelig var det Fredrik som hadde fått tilgang til det callinganlegget.

- Alltid forberedt
Bård Wiggen var både assistent og hovedtrener for Strømstad fra 2000 og utover.

- Det som kjennetegner Fredrik er at han elsker fotballen. Han gikk alltid rundt med ballen, men har samtidig alltid ment at alle andre var så veldig gode også. Dermed har han hele tiden hatt noe å strekke seg etter, sier Wiggen.

FC København-assistenten sier likevel at det ikke er en selvfølge at Strømstad skulle lykkes som han har gjort.

- Han har på mange måter ting mot seg. Da tenker jeg på størrelsen. Før lekte han mest med ballen, men de siste årene har han vært spesielt bevisst som fotballspiller. Både når det gjelder det mentale og det fysiske. Sånn sett har han væt et forbilde. Han er forberedt til hver eneste trening. Han har et mål med hver eneste trening. Målet kan for eksempel være at han skal være kanonbra i pasningsøvelsene. Det er fordi han har et klart ønske om å bli en bedre pasningslegger.

- Sånne ting. Det er en stor årsak til at han har tatt det siste steget, fortsetter Wiggen.

Han har også en favoritthistorie med Strømstad.

- Vi hadde spilt i Trondheim. Så kom han seg inn på callinganlegget på flyplassen. Den stakkars oppmannen vår ble først bedt om å møte ved gate 65. Da han kom dit ble han sendt til gate 55. Da han kom dit ble han sendt til gate 75. Han ble vel sendt frem og tilbake fire ganger. Selvfølgelig var det Fredrik som stod bak, gliser Wiggen.

Størrelsen er ikke alt
Tom Nordlie er enig med trenerkollegene sine.

- Noen spillere er best i et bestemt system. I én fast rolle. Men Fredrik har så store individuelle ferdigheter at han kan tilpasse seg flere spillestiler. Han kan spille sentralt på midtbanen, som indreløper eller bak spissen, sier Nordlie.

- Jeg husker også at vi møtte Lillestrøm i en treningskamp med Start i januar 2005. Rett etter at vi rykket opp. Alle trodde vi ville rykke ned. Vi hadde jo så liten midtbane. Det var Strømstad. Det var Doffen. To år etter var begge A-landslagsspillere. I Norge skal spillere være så store, men det er vel nok av eksempler på at størrelsen ikke er alt, Maradona, Deco, Raul. De er vel ikke så store de heller, fortsetter den nyutnevnte Kongsvinger-treneren.

Han har også sin Strømstad-historie.

- Det var mange, men én av dem var etter en bortekamp mot Skeid. Vi hadde vunnet, og opprykket var vel bortimot sikret. Samtidig lå Mandalskameratene i bunnen. De hadde tapt, og treneren deres (Svein Hansen) hadde vel fightet litt med Bård Wiggen tidligere i sesongen. Da ringte Strømstad til Svein Hansen, la om stemmen, utga seg for å være journalist og intervjuet ham i et kvarter – mens hele samtalen gikk live på høytaleren i bussen, humrer Nordlie.

- Han er imidlertid aller best når etterlikner Dag Otto Lauritzen som intervjuer Thor hushovd, legger han til.

- Skremte vettet av assistenten
Strømstad selv smiler godt når han blir konfrontert med noen av sine mange høydepunkt.

- Jeg har ikke alltid vært sånn, men det har blitt en del etter hvert, sier han glisende.

- Og hvor lang tid tar det før du tør å gjøre noe sånt i Le Mans?

- Det har jeg allerede gjort.

- Jaha...?

- Det var for et par uker siden. Jeg hadde på meg en såkalt Åge-maske, og gikk inn på fysioterapeutens rom. De som var der skvatt, for å si det sånn.

- Så gjemte jeg meg bak døra da assistent-treneren kom inn. Han skremte jeg virkelig vettet av, sier landslagsspilleren.

Og gliser.

Lørdag får vi svaret på om det blir Strømstad eller Per Ciljan Skjelbred som starter som norsk indreløper mot Island.

Det blir imidlertid uten maske.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken