Gå til sidens hovedinnhold

- Student lurte USA til å invadere Irak

Rafid Ahmed Alwan fikk CIA til å tro at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Rafid Ahmed Alwan fabrikkerte historien om at Irak hadde biologiske våpen. Denne informasjonen var et av USAs offisielle hovedargumenter til å invadere Irak.

Alwan utga seg for å være en kjemiingeniør overfor tyske og amerikanske myndigheter. Nå viser det seg at han bare var en tyv og fattig student, avslører det amerikanske dokumentarprogrammet 60 Minutes som blir vist førstkommende søndag.

Biologiske våpen
Den irakiske avhopperen ankom Tyskland i 1999. For å øke sjansen for å få asyl, fabrikkerte han en historie om at han var en kjemiingeniør som hadde vært sjef for det irakiske kraftverket Djerf al Nadaf. Han påsto at kraftverket var i ferd med å utvikle mobile biologiske våpen.

Alwan hadde tidligere jobbet ved anlegget og kunne derfor avgi detaljerte beskrivelser fra stedet, noe som økte troverdigheten til den fabrikkerte historien. Avhopperen har studert kjemiteknikk på universitet, men var langt fra noen ekspert på området og hadde dårlige karakterer.

Han fikk til slutt asyl i Tyskland og hadde mange samtaler med tysk etterretning. Han løy blant annet om at tolv mennesker hadde omkommet av biologiske bakterier under en ulykke på kraftverket.

Tysk etterretning sendte mer en 100 sammendrag fra samtalene med Alwan til CIA.

Powell i FN
CIA-direktør George Tenet ga denne informasjonen videre til den daværende utenriksministeren Colin Powell. Powell brukte denne informasjonen under talen i FN hvor han forsøkte å rettferdiggjøre en invasjon av Irak. Argumentet for å invadere Irak var at landet hadde masseødeleggelsesvåpen.

CIA-sjefen valgte å overlevere den tyske etterretningsinformasjonen til Powell. Dette til tross for et brev fra Tyskland hvor det ble understreket at det ikke fantes bevis som kunne verifisere Alwan sine påstander om masseødeleggelsesvåpen. CIA-sjefen hevder derimot at han aldri mottok noe brev.

- Jeg er sikker på at de viste det til ham, og jeg er sikker på at det var noe de ikke ønsket å se, sier Tyler Drumheller som er en tidligere høytstående offiser i CIA.

Sprakk under avhør
CIA fikk Alwan til å sprekke under et avhør hvor han innrømmet at historien hans var fabrikkert. Dette var etter at våpeninspektører hadde undersøkt kraftverket og mislyktes i å finne spor etter biologiske våpen.

Alwan er en fri mann og bor antakeligvis i Tyskland under falskt navn.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?