Gå til sidens hovedinnhold

- Studenter løste UFO-mysteriet

I 25 år har mystiske lyskuler på størrelse med hus lyst opp himmelen i UFO-bygda Hessdalen.

HESSDALEN (Nettavisen): Siden desember 1981 har innbyggerne i Hessdalen i Sør-Trøndelag sett store, lysende kuler bevege seg over himmelen. Lyset er så spektakulært at forskere og ufo-entusiaster har valfartet til Hessdalen for å kunne ta fenomenet i øyesyn.

- Diameteren på lyset er på opptil 30 meter - med andre ord på størrelse med et hus. Lyset blir hengende i flere minutter på samme sted - rett over tretoppene, forteller sivilingeniør Bjørn-Gitle Hauge ved Høgskolen i Østfold, til Nettavisen.

Flere teorier
En rekke teorier om hva lysfenomenet i UFO-bygda er, har blitt lansert. Allerede vinteren 1984 ble det gjennomført en feltaksjon i Hessdalen, men det ble ikke gjort noen visuelle observasjoner i den perioden instrumentene var framme.

Først nå - mer enn 25 år etter at lyset ble observert for første gang – kom gjennombruddet. Sammen med italienske forskerkolleger og studenter ved høyskolen har Hauge nå trolig løst det store lysmysteriet.

- Jeg har en formening om hva slags stoffer lyset består av, men det kan jeg ikke fortelle til deg på det nåværende tidspunkt, sier en hemmelighetsfull Hauge.

Det eneste han vil røpe, er at lyset består av kjemiske stoffer som skaper en form for reaksjon.

- Vi har funnet en måte å analysere dette lyset på, som gjør det mulig å si hva lyset består av, forklarer Hauge.

Offentliggjør nye funn
I august arrangeres en såkalt «SSE-meeting» (Society for Scientific Exploration) i Røros. Her skal Hauge presentere sine oppsiktsvekkende funn. Og først da vil vi få løsningen UFO-bygda har ventet på så lenge.

Over en periode på tre år har Hauge og studenter ved Høgskolen i Østfold gjort feltundersøkelser i Hessdalen. I regnsnø og kulde har de ligget ut nattetid og ventet på at lyset skulle dukke opp.

- Vi har hatt flaks, som har fått tatt så gode bilder av lyset når det først kom, sier Hauge.

Her kan du se bilder av himmelen i Hessdalen minutt for minutt.

Lyskulene på himmelen lyser opp som en stor måne – kun ti meter over tretoppene.

- Dette er ikke snakk om en vanlig stjerne. Lyset må være kaldt, for hadde det inneholdt gasser, ville hele Hessdalen blitt svidd av, forklarer Hauge.

Få uker etter konferansen i Røros reiser Hauge på nytt til Hessdalen – denne gang med enda bedre forskerinstrumenter i kofferten.

- Det er nå jobben begynner. Vi har identifisert lyset – vi vet det er et fenomen som finnes i atmosfæren - men et stort spørsmål gjenstår å besvare: Hvor får lyset «drivstoffet» sitt fra? Finner vi ut av det har vi kanskje løst framtidens energibehov, sier Hauge.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis