Resultatet for oljegiganten i andre kvartal er langt verre enn analytikernes forventninger.

Statoil hadde et justert driftsresultat på 36,4 milliarder kroner med en omsetning på 129,2 milliarder, viser kvartalsrapporten til selskapet torsdag morgen.

Markedet forventet imidlertid et driftsresultat på 38,0 milliarder kroner og en omsetning på 131,5 milliarder.

Bedre enn fjoråret
Tross skuffende tall er dette en bedring fra samme periode i fjor. Da ble driftsresultatet på 29,2 milliarder med en omsetning på 105,2 milliarder.

Resultatet før skatt er også bedret, og kom på 25,8 milliarder mot 19,5 milliarder i fjor. Markedet blir imidlertid skuffet også her, og ifølge TDN Finans sine forventninger skulle resultatet kommet på hele 36,6 milliarder.

Resultatet har ifølge en melding fra selskapet torsdag blitt påvirket av et fall i gjennomsnittsprisen på gass på 12 prosent i norske kroner, som historisk sett er et lavt nivå. Nedskrivninger, tap på derivater og avsetning for en tapskontrakt er også med på å dra driftsresultatet ned.

I tillegg har Væskeprisene gått opp 32 prosent i norske kroner, og egenproduksjonen har økt seks prosent.

Økt egenproduksjon
- Statoils andre kvartal kjennetegnes av solid drift og et høyt aktivitetsnivå, sier konsernsjef Helge Lund i meldingen.

Selskapets egenproduksjon har økt fra 1,845 til 1,957 millioner fat per dag i kvartalet siden samme periode i fjor. Selskapet gjentar guidingen for egenproduksjon i 2010 på 1925 til 1975 millioner fat per dag.

Likevel blir guidingen for egenproduksjonen i 2012 redusert til intervallet 2,06 til 2,16 millioner fat per dag, ned fra 2,1 til 2,2 millioner fat. Ifølge TDN Finans skal dette skyldes salget av en andel på 40 prosent av Peregrino-feltet utenfor Brasil.

Skatter 88,2 prosent
- Statoils produksjon er i rute. Egenproduksjonen har økt med seks prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor. Planlagte revisjonsstanser vil imidlertid påvirke produksjonen betydelig i tredje kvartal, sier Lund.

- Vi har god framdrift i viktige prosjekter. Produksjonsplattformen på Gjøa er nå oppankret på feltet i Nordsjøen. Gudrun-utbyggingen ble godkjent av Stortinget i juni, og viktige kontrakter er tildelt. I Brasil går feltutbyggingen på Peregrino framover, og vi har inngått en avtale der Sinochem går inn som partner i prosjektet med en 40 prosents andel, sier Lund.

Nettoresultatet ble på snaue 3,1 milliarder, opp fra 77 millioner samme periode i fjor. Statoil mener at skatteprosenten på 88,2 prosent ikke reflekterer selskapets underliggende skatteeksponering.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)