Gå til sidens hovedinnhold

SU-ere angrepet i Jerusalem

- Jødiske ekstremister gikk til brutalt angrep, sier SU-leder.

(BIIPMAG): En delegasjon fra SVs ungdomsparti Sosialistisk Ungdom (SU) ble tirsdag angrepet mens de var på vei til flyplassen for å reise hjem til Norge.

Den norske ungdomsdelegasjonen ble fraktet til flyplassen i en taxi da det smalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi stoppet ved en fartsdump og en ung jødiskortodoks mann kom bort og satte hodet helt inn til vindusruten for å se inn i taxien. Da vi kjørte videre ble vi truffet av flere steiner som knuste bakruten så glassbiter ble strødd i hele baksetet, forteller organisasjonssekretær i SU, Olav Magnus Linge, som selv satt i bilen.

- Fikk panikk
Han forteller at sjåføren fikk panikk.

- Sjåføren vår fikk panikk og bråstoppet. Da enda en stein traff bilen og flere menn nærmet seg bilen fikk vi opp farten og kom oss vekk fra området, sier Linge.

Alle i bilen slapp fysisk uskadd fra hendelsen.

De tre medlemmene fra SU har i en uke vært i Jerusalem for å reise rundt på Vestbredden for å få innblikk i situasjonen og ha møter med palestinske samarbeidsorganisasjoner.

Har blitt angrepet før
Det er ikke første gangen medlemmer av Sosialistisk Ungdom blir angrepet på besøk i Midtøsten. For et drøyt år siden havnet daværende SU-leder Kirsti Bergstø midt i et israelsk kuleregn mens organisasjonen demonstrerte.

Les saken: SU-leder i israelsk kuleregn

Den gang var det israelske soldater som gikk til angrep på SU-delegasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Reiser tilbake
Nåværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen sier til biipMag at det er en risiko å reise til disse områdene.

- Det er klart at vi sender ofte delegasjoner til Palestina. Det at vi er der mye betyr jo også at vi er mer utsatt, sier Tronsmoen.

Tronsmoen sier internasjonal tilstedeværelse i palestinske områder er nødvendig.

- Skal man la ekstremistene vinne og la være å reise dit? Dette angrepet gjør jo at det bare er et enda større behov for internasjonal tilstedeværelse i disse områdene, sier Tronsmoen.

Hun mener dagens angrep viser en gryende ekstremisme i israelske områder.

- Jeg synes det er skremmende hvordan ekstremisme blomstrer opp fra ekstremistiske israelere. Det er partier i Israel som tar til ordet for etnisk rensing og hvor man vil flytte palestinerne ut av israelske områder. I tillegg har jo Israel fra før av bygget en mur som gir Israel den beste jorden og nå vil de da fjerne palestinerne fra de samme områdene, sier Tronsmoen.

Siste fra biipMag. no: Gå til forsiden her!

Kommentarer til denne saken