Gå til sidens hovedinnhold

SU-leder i israelsk kuleregn

Kirsti Bergstø, leder for Sosialistisk Ungdom, havnet i kuleregn under en demonstrasjon på Vestbredden.

Under en demonstrasjon mot muren Israel har bygd på Vestbredden fredag havnet SU-leder Kirsti Bergstø og fem andre representanter for SU i en konfrontasjon med israelske soldater.

Fikk ikke puste
En i utgangspunktet fredelig demonstrasjon i landsbyen Bil'in på Vestbredden utartet da isralske soldater gikk til angrep med tåregass, sjokkgranater og gummibelagte kuler. Demonstrasjonen ble møtt med tåregass og gummikuler fra israelske soldater som hadde barrikadert veien fram mot et område der muren er i ferd med å bygges.

- Vi rakk ikke å samle oss på samme sted før okkupasjonssoldatene begynte å skyte med tåregass. Det skjedde allerede mens vi fortsatt var et godt stykke unna soldatene som hadde barrikadert veien, sier Bergstø til Nettavisen.

Gass i gummiballer
- Når man blir rammet av tåregass, får man intens trang til å klø seg i øynene, men da blir alt verre. Det svir og klør i øynene, og man føler at man ikke kan puste. Man brekker seg også. Jeg fikk tak i løk. Det hjelper å puste inn løk i nesa og ut med munnen, sier Bergstø.

Hun forteller at gummigassen tidligere kom i hylser som datt ned på bakken og ble liggende stille.

- Nå kommer gassen i gummiballer som spretter rundt og sprer gassen mer effektivt, sier hun.

Tre palestinere ble såret, og flere andre måtte få hjelp etter å ha inhalert store menger tåregass, skriver SU i en pressemelding på sine nettsider.

Vise støtte
Tross tumultene klarte å Bergstø holde en appell foran soldatsperringen.

- Det var mot slutten jeg fikk i meg de store mengdene med gass. Jeg hadde neppe klart å holde appell etter epsioden med tåregass, sier Bergstø.

- Jeg vet ikke hvor lenge symptomene varte. Men det føles veldig lenge i øyeblikket, forteller SU-lederen.

Alle deltar
Demonstrasjonene i Bil'in er en ukentlig forteelse. Hele landsbyen deltar, og det er stort aldersspenn blant deltagerne. Som oftest er det internasjonale fredsaktivister til stede, også israelske aktivister.

- Vi synes det er viktig å delta på denne type markeringer for å vise at det er flere som støter palestinernes sak, sier Bergstø.

- Apartheidmuren påvirker landsbyens jord og områder. Noen landsbyer blir fullstendig lukket inne, mens andre blir delt i to. Noen må gi opp levebrødet sitt fordi det tar flere timer å komme seg til og fra jobb der det tidligere tok en halv time.

SU-delegasjonen var i Palestina for å forberede en solidaritetskampanje med fokus på blant annet muren.