Gå til sidens hovedinnhold

Sundby knuste Northug i monsterbakken

Vant Tour de Ski for andre år på rad.

Martin Johnsrud Sundby hadde mest krefter i siste etappe av Tour de Ski søndag og var førstemann på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.

Dermed vant Sundby etapperennet for andre år på rad.

Sundby sa følgende i seiersintervjuet etter løpet:

- Jeg er utrolig glad nå. Det var mye bedre å vinne i år, enn i fjor. Konkurransen var mye tøffere og det er mange flere gode løpere. Det ble tett, slik jeg hadde trodd på forhånd, så derfor er det godt å være først i år.

- Jeg følte meg faktisk elendig i starten. Jeg kjente rennet fra i går på kroppen. Men inn i bakken kom det seg litt og jeg skjønte at det skulle bli en god dag. Jeg var sterkere enn Petter. Han gjorde et smart løp, men jeg er veldig glad for at jeg var sterkere, sier Johnsrud Sundby i intervjuet.

Takket høyere makter
Til NRK utdyper han rundt dagsformen.

- Jeg følte meg pil råtten fra start. Jeg synes Petter gikk fort fra start og jeg slet litt med å henge med ham. Jeg hadde regnet med at han skulle henge med så lenge som mulig i dag, men jeg holdt et jevnt trykk oppover.

Petter Northug ble nummer to og takket høyere makter for det.

- For min del har det vært et bra Tour de Ski. Jeg fikk ledertrøyen etter andre etappe og forsvarte den til i dag. Jeg visste likevel at det ville bli tøft for meg å ta en pallplass, men etter løpet lørdag fikk jeg de bonussekundene jeg trengte og hadde tro på det. Jeg er veldig fornøyd med å bli nummer to og liker å tro jeg fikk litt hjelp av høyere makter, sier Northug til NRK.

- Jeg prøvde å gå fort inn i bakken med Martin og hadde stor fart inn der. Planen var å holde min egen rytme. Martin var sterk i første delen av bakken og gikk bra i dobbeldans. Jeg gikk på lette gir og ville ha et gir å gå på. Jeg visste at Halfvarsson og Belov kom bakfra. For meg var dette et positivt møte med bakken, selv om det gjorde vondt. Jeg følte meg sterk, sier han.

Knuste Northug
Det var Petter Northug som gikk først ut på sistetappen søndag, men hadde Sundby hakk i hæl. Svenske Calle Halfvarsson gikk deretter ut 26,8 sekunder bak teten, mens russiske Jevgenij Belov startet 35,3 sekunder bak.

Johnsrud Sundby og Northug holdt seg foran de som jaktet bak da de gikk inn i bakken og holdt dem på avstand gjennom hele turen opp.

Litt før passering ved sju kilometer hadde imidlertid også Northug fått nok av kjøret og måtte gi tapt for Sundbys krefter og det hele var avgjort.

En kilometer senere var avstanden mellom de to på over et halvt minutt og 30-åringen fra Røa gikk i ensom majestet inn resten av løpet.

Sundby brukte 29 minutter og 27 sekunder opp bakken.

Northug måtte ta til takke med en andreplass i touren. Trønderen har totalt vunnet 13 etapper i rittet i karrieren, men aldri vunnet sammenlagt.

(fortsetter under bildet)

Fjerde andreplass
Han har nå blitt nummer to fire ganger i Tour de Ski.

Også Halfvarsson og Belov, som jaktet bak Northug, tok flere sekunder på nordmannen mot slutten, men 29-åringen holdt så vidt unna.

Northug var 34, 5 sekunder bak i mål.

I kampen om tredjeplassen parkerte Belov svenske Halfvarsson i det bratteste partiet og sørget for at Sverige ikke fikk noen på pallen denne gang.

Belov var 51, 1 sekunder bak Sundby i mål.

Nicklas Dyrhaug ble nummer sju, mens Chris Jespersen ble nummer ni. Simen Andreas Sveen kjempet seg tappert inn til en 14.-plass.

Eldar Rønning ble nummer 18 i årets Tour de Ski.

Kommentarer til denne saken