TYSKLAND - ARGENTINA 1-0, e.e.o.:

Tyskland er verdensmestere i fotball etter at de slo Argentina i VM-finalen søndag.

En jevnspilt fotballkamp, preget av slitne bein og hoder, så lenge ut til å måtte avgjøres med straffesparkkonkurranse, men sju minutter før andre ekstraomgang var over dukket en innbytter opp og serverte en annen.

Andre Schürrle spilte fri Mario Götze foran mål, og Bayern-spilleren tok ballen elegant ned på brystet før han avsluttet lekkert forbi Argentina-keeper Sergio Romero.

Götze gikk bananas. Tyskland gikk bananas. Og på tribunen gikk forbundskansler Angela Merkel nesten like bananas.

Dermed fikk Tyskland sitt fjerde VM-gull i historien, og sitt første siden 1990.

- Det er utrolig! Vi har alle jobbet så hardt for dette. Dette er en utrolig følelse, jublet kaptein Philipp Lahm etter sin første VM-triumf i karrieren.

- Jeg er trist for at vi ikke klarte å vinne turneringen, men jeg er veldig stolt over laget, som utførte en strålende kamp. Vi hadde spilt to ekstraomganger og vi hadde en dag mindre hvile. Jeg veldig stolt over spillerne, sa Argentina-sjef Alejandro Sabella etter kampen.

Dramatisk start
Brasil. Rio de Janeiro. Maracaña. VM-finale. Større blir det ikke i fotballsammenheng.

Det ble dramatisk allerede i minuttene før kampstart, da det ble klart at Tysklands midtbanemann Sami Khedira måtte trekke seg fra startoppstillingen grunnet en leggskade. Inn kom Christoph Kramer, som kun hadde startet tre treningskamper for Tyskland tidligere. Nå skulle han stoppe Messi.

Tyskland tok initiativet fra start og styrte banespillet, mens Argentina lå dypt og ventet på de gode kontringsmulighetene.

Lionel Messi hadde en forholdsvis svak semifinale mot Nederland, men viste at han ville være med fra første fløyteblås i finalen.

Ballmagikeren, som mange mente ville passere Diego Maradona i fotballhistorien med VM-triumf mot tyskerne, var livlig i åpningsminuttene, og ga tidlig Mats Hummels en smakebit på hva han kunne vente seg. Messi satte opp farten nedover høyresiden og parkerte Hummels, men traff ikke noen av lagkameratene med det påfølgende innlegget.

Gigantisk gratismulighet
Tyskland fortsatte sin dominante start, men slet med å komme til mer enn små halvsjanser. Toni Kroos, som hadde hatt ett strålende mesterskap før finalen, fikk lite til å stemme framover. Mot eget mål skapte han derimot kampens første kjempesjanse.

Uten å være oppmerksom på Gonzalo Higuain, headet sendte Kroos et fryktelig hodestøt i retning eget mål. Higuain, som egentlig var på vei ut av offside, mottok ballen i kjempeposisjon 30 meter fra mål. Istedenfor å avansere framover slik han kunne gjort, lot spissen seg stresse av forsvarerne som halset tilbake, og skuddet fra Higuain gikk svakt til side for mål.

Samme mann skulle sørge for nettsus bare minutter senere,da han ekspederte et innlegg fra Ezequiel Lavezzi i mål. Spissen jublet som besatt, men innså etter hvert det resten av stadion hadde innsett et par sekunder tidligere: Linjedommeren hadde vinket av for offside, og målet ble annullert.

Stolpetreff
Det begynte å dra seg mot pause på Maracaña, og Tyskland stanget og stanget mot argentinernes kompakte forsvar.

Toni Kroos fikk en flott skuddmulighet fra 20 meter etter å ha blitt lekkert frispilt av en god Mesut Özil, men Bayern-spilleren hadde så definitiv ikke sin beste omgang, og skuddet gikk rett i klypene til Sergio Romero.

Corneren fra Kroos etter 46 minutter var det derimot ikke noe i veien med.

Ballen landet på hodet til Benedikt Höwedes, som for øvrig var heldig som slapp unna med gult kort da han grisetaklet Thomas Müller tidligere i omgangen, men tyskerens heading smalt i stolpen.

En fartsfylt første omgang var over, og uavgjort var et greit resultat etter 45 jevnspilte minutter.

Messi bommet
Der Argentina startet finalen på en svært forsiktig måte, viste de seg fra en langt mer offensiv side de første minuttene etter pause.

Lionel Messi ble spilt igjennom Tyskland-forsvaret og beregnet løpet sitt perfekt. Alene med keeper Neuer forventet alle at det skulle bli mål. Avslutningen var derimot sjeldent svak, og ballen trillet noen centimeter på feil side av stolpen.

Det var liten tvil om at de to lagene visste hva som sto på spill, og begge hadde en forsiktig tilnærming til det meste de foretok seg.

Dramatikk skulle det uansett ikke mangle på.

Ti minutter ut i omgangen ble det nemlig småstygge scener da Manuel Neuer ruset ut i feltet og hoppet inn i løpende Higuain i det som nærmest kunne minne om landsmann Harald Schumachers overfall på Patrick Battiston i 1982.

Utfallet ble heldigvis langt ifra like stygt denne gangen, og Gonzalo Higuain kom seg omsider på beina.

Slitne lag
Ingen av lagene så verken ut til å evne eller orke det helt store utover omgangen, og selv om det ble skapt et par halvsjanser begge veier levde aldri den andre omgangen opp til den første.

Dermed dro det hele seg sakte, men sikkert mot ekstraomganger.

Den første av de to 15-minutterne var ikke mange sekundene gammel da det åpnet seg en kjempemulighet for Andre Schürrle. Mario Götze vippet ballen elegant inn i lagkameratens løpebane, og Schürrle kunne klinke til på direkten.

Fra kun få meter klarte han derimot ikke å styre ballen dit han ville, og avslutningen gikk rett på Sergio Romero.

Også i andre enden ble det skapt farligheter, hvor innbytter Rodrigo Palacio gjerne ville bli de store helten.

Den muligheten fikk han da Mats Hummels feilberegnet et innlegg totalt og slapp ballen igjennom til en Palacio som fikk sjansen alene med Neuer.

Den duellen gikk sistnevnte seirende ut av etter at spissen med rottehalen verken klarte å dempe eller avslutte ordentlig. Lobben gikk svakt utenfor.

I andre ekstraomgang ble det derimot mål.

Innbytter Mario Götze kom seg fri inne straffefeltet, og fikk avsluttet forbi Sergio Romero, som omsider måtte kapitulere.

Tyskerne holdt unna, og kunne til slutt slippe jubelen løs.

Som første europeiske nasjon noensinne, er Tyskland verdensmester i et sør-amerikansk VM.