Gå til sidens hovedinnhold

Super-Nesbø vant igjen

En ydmyk Jo Nesbø var overrasket over å få tildelt sin andre Bokhandlerpris med boka «Snømannen».

(SIDE2): - Tusen takk, dette er jo en helt spesiell pris og denne gangen var det mye større å få denne prisen, sa Jo Nesbø under utdelingen av den gjeve prisen i teatersalen på Hotel Continental i Oslo tirsdag.

- Ikke et bra funn
Den suksessrike forfatteren har nemlig vunnet prisen en gang før, det var i 2000, da for boka «Rødstrupe». Det er det bare Erik Fosnes Hansen og Lars Saabye Christensen som har klart med ham.

Hele 3000 bokhandlere rundt om i Norges land har stemt fram Nesbø til å få prisen, men selv syns han ikke boka er et spesielt bra funn.

- Det er kanskje ikke så lurt å si dette, men jeg trodde ikke jeg skulle få denne prisen i år. Jeg tenkte at ikke boka var et funn. jeg har jo vært med i kulissene noen år nå og er ikke et ferskt ansikt.

Nesbø spøkte og lo på talerstolen etter å ha høstet godord fra både kirke- og kulturminister Trond Giske, Trygve Åsleik i Aschehoug og formann i Den Norske forfatterforeningen, Anne Oterholm.

Krim er kultur
- Dette er en bok som fortjener sin pris, mente Giske og påpekte at også krim er kultur.

- Dette er en sjanger som ofte ikke oppheves til den standarden den fortjener.

Han la til at 40 prosent av alle nordmenn liker å lese krim og at han måtte spørre sin 80-år gamle tante om råd før han skulle dele ut prisen.

- Tante Jorunn på 80 år er min krimekspert. Hver gang jeg er på besøk så ligger det en krimbok på nattbordet, sier Giske.

Og ifølge tanta hans er det tre ting som gjør krimlitteratur så bra;

«Det første er at man slapper av og lever seg inn i en annen verden. Det andre er at det gir et bilde av samfunnet og det tredje er at det er herlig, politisk ukorrekt.»

- Det syns jeg er en bra beskrivelse, fortsetter Giske. Han legger til at hovedkarakteren i Nesbøs bøker, Harry Hole, er en populær antihelt.

- Litt rufsete
- Jeg tror mye av grunnen til at bøkene er så populære er at Harry Hole er en antihelt og at det velpolerte og glatte ikke appellerer i like stor grad som det som er litt rufsete i kantene, smilte Giske.

Etter at hovedpersonene selv hadde blitt hyllet opp og ned i mente følte han det som om han var på en Oscar-utdelig.

- Det er akkurat som når du ser de små firkantene på TV av ansiktsuttrykkene til de nominerte. Slik føler jeg meg nå når jeg har stått her oppe og hørt på dere, lo Nesbø.

Boka «Snømannen» er oversatt til 12 språk og er forfatterens 11.bok. Selv mener han at snømenn er skikkelig skumle.

Skummel snømann
- Prosjektet med «Snømannen» har vært å ta fra unge og gamle gleden ved denne absurde tradisjonen. De står der litt på skeive med store sorte innhulte øyne, en munn som nærmest ser ut som den er sydd på med grov tråd og alle skjønner at det er dritskummelt med en stor gulrotnese midt i, spøkte han.

Etter takketalen tok han seg tid til en kjapp prat med Side2 bak i kulissene.

- Hva betyr denne prisen for deg?

- Jeg blir utrolig glad. Det er ikke bare kvalifiserte lesere i form av bokhandlere som har lest mange bøker som har stemt på meg. Det er jo dere der ute på en måte. Dette har vært en spektakulær bokhøst og jeg trodde ikke jeg skulle vinne. Men det føles bedre å vinne denne gangen. Nå vet jeg litt mer om hva prisen går ut på enn jeg gjorde i 2000. Da ble det så mye styr rundt prisen.

- Hvem tippet du da som vinnere?

- Carl Frode Tiller eller Johan Harstad.

- Hvorfor tror du du vant?

- Jeg kan jo bare håpe og tro at «Snømannen» er en ålreit bok.

I 2006 var det Erik Fosnes Hansen som stakk av med prisen for sin bok «Løvekvinnen».

Reklame

Hev smaken på grillmaten med disse deilige sausene